Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Portal RTCG

08. 03. 2016. 10:36 >> 10:22

SLIKAR IZ ROŽAJA

Tri decenije Aldemarovih pejzaža

Izložbama u Crnoj Gori, regionu i Njemačkoj, akademski slikar Aldemar Ibrahimović obilježiće ove godine tri decenije plodnog umjetničkog rada.

Renomirani galeristi znaju vrijednost Aldemarovog slikarstva, pa je već dogovoreno da izlaže u Nišu, 10. marta, u galeriji Kulturnog centra.

U njemačkom gradu Plohingen, u galeriji "Stajner Am Flus" Aldemarove slike biće izložene skoro dva mjeseca: od 3. juna do 25. jula. S poznatom galerijom "Buća" iz Tivta dogovoreno je otvaranje izložbe 2. septembra, a s galerijom "Most" 20. septembra u Podgorici.

Likovni umjetnik iz Rožaja, punih trideset godina gradi umjetnički stil, koji likovni kritičari svrstavaju u osobeni urbani pejzaž, a mogao bi se komotno nazvati i - aldemarovski. Završio je sarajevsku akademiju (1986.) u klasi profesora Radoslava Tadića. Svako ko jednom ode na njegovu izložbu, poslije će prepoznati svaku Aldemarovu sliku gdje god da je vidi.

Samostalno i kolektivno, njegove slike stigle su do mnogih značajnih svjetskih galerija. Primjećivali su ih likovni kritičari, uglavnom uz ocjenu da je slikarstvo Aldemara Ibrahimovića slikarstvo lirskog pejzaža, s posebnim ikonografskim obilježjima.

"Slike Aldemara Ibrahimovića podsjećaju na metafizičku bajku, nastalu u tišini jednog zaustavljenog vremena. One su ishodište duhovne slikovnosti i romantičarskih stanja umjetnika", zapisala je kritičarka Ljiljana Zeković.

Hrvatska likovna kritičarka, Iva Korbler, kaže da Ibrahimović sliku gradi u mnogo planova, rezanih i sastavljenih poput pozorišnih kulisa, koji podsjećaju na ponovno uspostavljanje sjećanja nakon nekog velikog šoka i stresa, u kojem je kontinuitet lične, kulturološke i istorijske memorije bio prekinut, s ljudima koji više liče na lutke marionete, sjene i duhove, kao da nemaju nikakve moći da djeluju na svoju sadašnjost i budućnost.

"Ibrahimovićev je urbani pejzaž duboko sjetan, melanholičan i bez trunke depresivnih tonova. Bez sumnje, duboko kontemplativan i emotivan slikar, Aldemar Ibrahimović, stvorio je izuzetno samosvojnu slikarsku dionicu, koja je prerasla modernističke stilske uticaje i postala prepoznatljiva i originalna autorskom poetikom", zapisala je Iva Korbler.

Umjetnik ističe da slikar na svakom platnu mora da radi kao da mu je posljednje.

"Pejzaž mi je samo povod. Jer, vizure smještam i raspoređujem u novi red i kolorističke vrijednosti", kaže Aldemar. "Slikar mora neprekidno da traga za nečim novim i zanimljivim, a uz sve to da se oslanja na ono što je provjerena vrijednost, a to je tradicija. Povod za moje slike je koliko planinski toliko i pitomi krajolik. Ali ne samo rožajski pejzaž, nego i pejzaži drugih podneblja koje sam doživio boraveći u Grčkoj, Turskoj, Francuskoj...Svaki na svoj način je ostavio dubok utisak ili impresiju na mene", priča umjetnik.

Aldemarove slike nalaze se u mnogim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Nalaze se u stalnim postavkama Centra savremene umjetnosti u Podgorici, Narodnog muzeja Crne Gore i Muzeja grada Skoplja. Iza svega toga stoji predan rad i posvećenost umjetnosti. Jer, Aldemar Ibrahimović, likovni umjetnik iz Rožaja, punih trideset godina gradi svoj umjetnički stil.

Aldemar Ibrahimović rođen je 6. novembra 1962. u Rožajama. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu 1986, a postdiplomske studije na Cetinju 2013.  Član je ULUCG-a od 1987. godine i SULU-a.

Dobio je nagradu za slikarstvo „Crnogorski likovni salon Cetinje”, Nagradu „30. septembar” – opštinska nagrada Rožaja, nagradu ULUCG „Milunović, Stijović, Lubarda”, prvu nagradu na proljećnom likovnom salonu Kluba likovnih umjetnosti „Sopoćani” - Novi Pazar.

Ibrahimović je nekoliko puta predstavljao Crnu Goru. Tako je u Nici u Francuskoj učestvovao na Prvom međunarodnom Festivalu umjetnosti “Slavjanski Art Festival”, gdje je predstavljao Crnu Goru po pozivu organizatora izložbe. Takođe, kolektivno je izlagao u Beču, Gracu i Klagenfurtu u Austriji, gdje je učestvovalo 15 autora iz Crne Gore u odabiru Voltera Horna. Bio je predstavnik Crne Gore u Zagrebu - Pogled na suvremenu crnogorsku umjetnost, u Parizu – Crnogorski umjetnici: Biljezi decenije, u Novom Sadu - Treći Bijenale jugoslovenskog pejzaža.

Imao je oko 50 samostalnih izložbi, od kojih su najznačajnije u Nimu (Francuska), Kiršbergu (Luksemburg), Zagrebu, Dol de Bretanji (Francuska), Parizu (Francuska), Rijeci, Splitu, Puli, Sarajevu, Cetinju, Podgorici, Novom Sadu.

Takođe, kolektivno je izlagao u salonu “Petar Lubarda”, Galeriji “Miodrag Dado Đurić”, te u Crnogorskom likovnom salonu - galerija Ministarstva kulture, a učestvovao je i na kolektivnoj izložbi “Počiteljska priča” u Sarajevu.

Ibrahimović je 2005. godine dva mjeseca boravio u Parizu, a 1990. godine Jugoslovenski fond za upoređivanje slikarstva “Moša Pijade” omogućio mu je boravak u Moskvi dva mjeseca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније