Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

06. 02. 2013. 14:27 >> 14:26

Strazbur

Izložba savremene crnogorske umjetnosti

U galerijskom prostoru“ le Club des Arts“ u Palati SE u Strazburu otvorena izložba savremene crnogorske umjetnosti „ Prisutnosti – zone iluzije“, koja je realizovana saradnjom Ministarstva kulture i Stalne Misije Crne Gore pri Savjetu Evrope.

Izložbu je otvorila ambasadorka Ana Vukadinović ,šef Stalne misije Crne Gore pri Savjetu Evrope. Naglasila da je Crna Gora poznata po jedinstvenoj ljepoti prirode, ljudi, pa tako i umjetnosti, što je moguće sagledati i doživjeti i kroz djela crnogorskih umjetnika izloženih u Strazburu.

Istakla je da Crna Gora ima veliki broj afirmisanih i proslavljenih umjetnika koji stvaraju i izlažu u svjetskim metropolama, a da je intencija ove izložbe prezentacija radova već potvrđenih mladih umjetnika, kao i njihovih kolega koji su na početku umjetničke karijere, a čiji rad zavrjeđuje pažnju međunarodne kulturne scene.

Vukadinović je pohvalila dobru saradnju Ministarstva kulture i Stalne misije Crne Gore pri Savjetu Evrope na organizaciji ove izložbe.

Na otvaranju se velikom broju prisutnih poštovalaca umjetnosti obratila i vicedirektorka galerije g-đa Veronik Frojnd.

Saopštila je da je zadovoljna  što je galerija Savjeta Evrope u prilici da prikaže savremenu, nekonvencionalnu postavku mladih crnogorskih autora koja je realizovana uz originalan pristup, te izrazila zahvalnost umjetnicima i u ime umjetničkog Savjeta galerije.

Kustos izložbe Boris Abramović naglasio da je međunarodna saradnja u kulturi i internacionalna prezentacija savremene crnogorske umjetnosti jedan od prioriteta Ministarstva kulture.

Izložbu čine 26 radova recentne produkcije. Zastupljena su djela Natalije Vujošević, koja u Strazburu izlaže instalaciju pod nazivom Cirkus, i seriju od četiri rada iz ciklusa Mini golf – u tehnici crtež na drvenom panelu, Igora Rakčevića koji je predstavio četiri rada iz ciklusa S anđelima, Tadije Janičića koji izlaže poliptih Medvjedi, rađen u tehnici ulje na platnu, te osam digitalnih grafika Jovane Vujanović iz serije Efemera, kao i ciklus slika u tehnici ulje na platnu Damira Hodžića.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније