Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

19. 02. 2016. 09:50   >>  09:37

DJECA I RODITELJI

Praktikum za nastavnike i roditelje

Nastavnica Osnovne škole „Milorad Musa Burzan“ Vesna Kipa, sinoć je u Podgorici promovisala knjigu „Crvena mačka“ koja sadrži praktične savjete kako riješiti uobičajene problematične situacije u školi i porodici.

Praktikum je namijenjen nastavnicima i roditeljima. Autorka kroz 17 priča opisuje problematične životne situacije u kojima se mogu naći djeca (učenici) i njihovi roditelji i nastavnici, te postupke i načine na koje je te probleme moguće rješavati.

Na predstavljanju knjige govorile su Dr Dušanka Popović, Prof. dr Tatjana Novović, Dragana Tvrdišić i autorka.

Dr Dušanka Popović je kazala da je riječ o veoma zanimljivoj zbirci sa strukturom drugačijom od svega na šta smo navikli.

„Svaka od ovih priča počinje riječima djeteta, slijedi opis situacije, pa savjet autorke i viđenje situacije iz ugla psihologa. U savjetima koje autorka oprezno, sigurno i toplo iznosi osjeća se lični doživljaj i lično iskustvo te posebna emocija onoga kome su djeca životno opredjeljenje u kući i na poslu. Za ovakav poduhvat treba hrabrosti koju je Vesna imala, jer je pisanje izazov za hrabre ljude“, rekla je Popović.

Prof. dr Tatjana Novović je istakla značaj povezanosti roditelja i škole i prepoznavanja poruka koje djeca šalju.

„Tekst je ,,čitljiv”, dinamičan, otvoren, interpretativan, i provocira na refleksiju i preispitivanje pedagoških i šire vaspitnih postupaka u radu sa djecom. Čitaoca poziva na aktivno uključivanje, promišljanje i preispitivanje vaspitnih postupaka, pa  stoga, on ne može ostati ,,izvan priče”, već spontano postaje sudionik svakog događaja“, objasnila je Novović.

Psihološkinja Dragana Tvrdišić je podsjetila da je svaka faza u razvoju djeteta izuzetno značajna i zahtijeva senzibilnost svih važnih osoba sa kojima djeca kontaktiraju.

Autorka ,,Crvene mačke” kazala je da nakon 25 godina rada u prosvjeti smatra da je suština problema s kojima se susrećemo u lošoj komunikaciji.

„Naša djeca su prestala da se smiju! Napisala sam knjigu da bih skrenula pažnju roditeljima da komuniciraju sa djecom i sa nastavnicima. I ako  ova knjige pomogne jednom roditelju i jednom djetetu da se spuste tenzije biću zadovoljna“, kazala je Kipa.

Knjigu je objavila izdavačka kuća „Grigorije Dijak”. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније