Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

06. 02. 2013. 12:57 >> 13:02

Umjetnost

Ženeva čuva najvrijednija umjetnička djela

U industrijskom objektu između autoputa i željeznice nalazi se na hiljade umjetničkih djela.Među njima čak 300 djela Pikasa, vrijednih vjerovatno milione, ako ne i milijarde dolara. Nije riječ o muzeju, već o jednom skladištu u Ženevi.

„Zgrada je napravljena krajem 19. vijeka, dakle stara je oko 115 godina. Bila je namijenjena skladištenju robe prije slanja brodovima negdje drugo ili uvoza u zemlju. Nijesu naplaćivali lokalne poreze. Tako da sad ovdje imate vrijedne stvari poput nakita, dijamanata i slika“, kaže Simon Strader, kolekcionar umjetničkih djela.

Strader dobro poznaje ovo skladište. U njemu čuva svoje umjetnine, mada je na početku karijere u istom radio radnik koji je na hiljade djela prebacivao u ovaj rajski prostor oslobođen poreza.

Danas ovo skladište cvjeta – toliko da je izgrađeno dodatnih 10.000 kvadratnih metara. Ali zašto sve više umjetničkih djela stiže u Ženevu i kome je sve to namenjeno?

Žan Rene Sejlard radi za Britanski umjetnički fond u Ženevi – investicionoj grupi za kupovinu umjetnina.

„Na umjetnost gledamo kao na vrlo dobru investiciju, odličan način da učinimo naš portfolio što raznovrsnijim. To je i dobra odbrana od inflacije. Kao fond, kupujemo djela iz perioda od 16. do 21. vijeka, pa je tako i rizik manji“, priča Sejlard.

„Najveći dio naše kolekcije smješten je u skladištu u Ženevi, na mjestu koje je vrlo sigurno i bezbjedno“, priča ovaj Švajcarac.

Ipak, na umjetnost se sve više gleda kao na luksuz, koji je bezbjedan, pa tako skladišta za umjetnine niču i u Luksemburgu i u Singapuru. U njima, umjetnost ostaje van fiskalnog domašaja – nema poreza, ni carina. Ali ženevsko skladište ostaje najstarije, najveće i sa najvećim brojem umjetničkih djela, primećuje Žan Rene Sejlard. (DW)



Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније