Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

06. 02. 2013. 12:10 >> 12:11

aukcija

Pikasova muza prodata za 33 miliona

Portret „Žena na prozoru“ na kojem je Pablo Pikaso naslikao jednu od svojih ljubavnica, Mariju Terezu Valter, prodat je za nešto manje od 33 miliona eura na aukciji u Londonu.

Prije aukcije očekivalo se da će slika biti prodata za iznos od najviše 35 miliona funti, ali su se aukcionari zaustavili na 28,6 miliona funti, što je blizu 33 miliona eura.

„U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo velikog interesovanja za Pikasove portrete Marije Tereze, pa je tako slika ’Čitanje’ prodata za dvostruko veću cijenu prije dvije godine, dok je ’Mrtva priroda sa lalama’ prošlog novembra prodata za više od četrdeset miliona dolara“, izjavila je Helena Njumen iz aukcijske kuće „Sotbis“. 

Veza između tada sedamaestogodišnje Marije Tereze i četrdesetpetogodišnjeg oženjenog slikara u svoje vrijeme izazvala je burne reakcije javnosti.

Uprkos tome što ju je ostavio zbog fotografkinje Dore Mar, Pikaso je Mariju Terezu često isticao kao svoju zlatnu muzu, a period proveden sa njom jedan je od najplodonijih u njegovoj karijeri. 

Djelo nastalo 1932. godine aukcionari vide kao jedno od najmodernijih u Pikasovoj karijeri, sa prepoznatljivim pečatom španskog umetnika. (The Independent)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније