Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 05. 2013. 16:16 >> 16:19

CETINJE

''Perper - crnogorski novac''

Promocija monografije ''Perper - crnogorski novac'' autora Pavla Novakovića, održana je u Njegoševoj Biljardi na Cetinju. Promociju monografije prati izložba rariteta iz kolekcije autora monografije.

Na promociji je izložen srednjevjekovni novac Ulcinja, Bara, Kotora, Drivasta, Brskova, Balšića, rijetke varijante perpera (u kvalitetu kovnički sjaj, polirana ploča, probni primjerci i slično). Pored eksponata čisto numizmatičke prirode, izloženi su  i predmeti koji su pripadali kralju Nikoli I, princezi Kseniji, princu Mirku, Zrnu i Krstu Popoviću, kao i oznake (grbovi) crnogorske vojske, medalje i drugo.

Prema riječima autora, više od 90% izloženih eksponata nije moguće vidjeti u crnogorskim muzejima.

Akademik Radoslav Rotković je govoreći o monografiji rekao da je riječ o reprezentativnom izdanju, i po tome što je u potpunosti obuhvatilo navedenu materiju, i po tome što je numizmatička materija obrađena iznutra, iz same profesije.

“Novakovićeva knjiga, sa utemeljenom pričom o grčkom atarteru iz IV vijeka prije nove ere, kao najstarijem novcu nađenom na teritoriji sadašnje Crne Gore, te novcu ilirskog kralja Balajosa, kovanom u Risnu u II vijeku prije nove ere, oslikava dvije krucijalne stvari: da Crna Gora nije nastala u zabiti nad kojom se čak i “nebo zavorilo”, već na visoko kultivisanom prostoru, na kome duže od milenijuma prije njene pojave funkcionišu u najrazvijenijoj formi, svi najviši oblici i sadržaji onovremenog evropskog društveno-ekonomskog života. Drugo-kazivanjem da Crna Gora od svog nastanka nikada, pa ni u periodima kada njeni dinasti nijesu kovali svoj novac, nije bila bez ovog važnog sredstva, odnosno da je u gotovo svim periodima svog postojanja do 1918. predstavljala otvoreno tržište, na kome se istovremeno srijeću mletačke, turske i austrijske valute”, ukazao je je Radonjić.

“Ovdje o novcu piše numizmatičar koji je eo ipso istoričar, jer novac je sredstvo plaćanja u jednoj zajednici, a istorija novca je istorija te zajednice. A priča o kalupu Njegoševog peruna, kalupu koji je slučajno nađen, a sačuvan je samo njegov otisak u vosku ( koji se čuva baš u biljardi), a mašinu za kovanje Austrija je istopila za ratne svrhe. To je čitav jedan mali triler o našem nipodaštavanju svega našeg”, piše akademik Rotković, u svom izlaganju koje je na promociji pročitao potpredsjednik Crnogorskog PEN centra Sreten Vujović.

Prema riječima autora monografije Pavla Novakovića, rad na knjizi počeo je 2004. ubrzo nakon objavljivanja prve monografije.

“Pokušao sam da napravim knjigu kakvu sam ja želio da imam na početku svog bavljenja sakupljanjem starog novca. Sve je počelo traganjem za konkretnim dokumentom koji bi mi pokazao zašto je tako rijedak sačuvani novac iz 1912. Riječ je o papirnom perperu. Tih podataka nigdje nije bilo. Tako je traženje tih dokumenata preraslo u pravo istraživanje”, istakao  je Novaković .

 

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније