Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 05. 2013. 15:58 >> 16:00

"DOČEKANA NA NOŽ"

"Tanhojzer" izazvao skandal u Njemačkoj

Moderna produkcija opere Riharda Vagnera "Tanhojzer" izazvala burne reakcije u Njemačkoj, zbog scena koje podsjećaju na doba nacizma.

 

U operi je prikazano umiranje ljudi u gasnim komorama i pogubljenje čitave porodice čiji članovi imaju obrijane glave.

Portparol Njemačke opere na Rajni u Diseldorfu, Monika Dol, izjavila je da je publika "zviždala i bila šokirana" i dodala da operska trupa razmatra mogućnost ublažavanja provokativnih scena, koje su djelo reditelja Burkharda Kosminskog.

Inspirisana njemačkom legendom, opera se bavi mladim vitezom i pjevačem Tanhojzerom koji, nakon što ga je boginja Venera zavela da bude njen ljubavnik u svijetu punom senzualnih zadovoljstava i hedonizma, traži da se vrati kući i iskupi se kod svoje ovozemaljske ljubavnice, Elizabete.

U verziji Kosminskog u prvom činu vidimo učesnike bahanalija na Venusbergu uhvaćene u gasnoj komori dok je Venera naci oficirka, a Tanhojzer njena desna ruka, primoran u jednom trenutku da ubije čitavu familiju.

Čak su i kostimi izazvali kotnroverze jer je prikazivanje kukastog krsta i dalje zabranjeno u Nemačkoj.

U programu piše da je ova produckija priča „košmarna priča o krivici i represiji, pokušaju iskupljenja i konačnoj kapitulaciji”.

Međutim, publika je operu ispratila zvižducima i povicima nezadovoljstva, kritičari su je "dočekali na nož" a patroni Opere na Rajni, poslije premijere su bili vrlo ljuti na Kosminskog.

Lider lokalne jevrejske zajednice Mihael Sentaj-Hajze okarakterisao je predstavu kao "neukusnu" i rekao da se sada nalazi u čudnoj situaciji da mora da brani Vagnera, poznatog antisemitu i omiljenog Hitlerovog kompozitora čija se muzika i dalje smatra tabuom u Izraelu.

Ni Vagnerova muzika ni libreto za "Tanhojzera" ne odražavaju njegova antisemitska uvjerenja, kazao je Santaj-Hajze za nedeljnik "Di Cajt"." Vanger nije imao nikakve veze sa holokaustom".(cbc.ca)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније