Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 05. 2013. 14:08 >> 14:08

OBRAZOVANJE DJEVOJČICA

Madona prodala sliku u humanitarne svrhe

Slika poznatog francuskog slikara Fernana Ležea "Tri žene za crvenim stolom" iz 1921. koju je posjedovala pjevačica Madona, prodata je na aukciji u Njujorku za više od sedam miliona dolara, saopštila kuća "Sotbi" (Sotheby's).

 

Nije navedeno ko je kupac platna vrijednog 7,2 miliona dolara. Prije prodaje, djelo je bilo procijenjeno na sumu između pet i sedam miliona dolara.

Novac od prodaje ide u Fondaciju "Zrak sjvetlosti" (Ray of Light), koja podržava obrazovanje djevojčica u Avganistanu, Pakistanu i drugim zemljama.

Madona je rekla da želi da zamijeni "nešto vrijedno nečim nevrijednim" u zemljama u kojima je obrazovanje djevojčica ograničeno ili uopšte ne postoji.

Pjevačica je platno kupila 1990. godine za 3,4 miliona dolara, takođe na aukcijskoj prodaji.

Ležeova slika, nastala je 1921.  kao dio serije radova na kojima su predstavljene žene u kompozicijama mrtve prirode.

Neke od slika iz te serije mogu se vidjeti u Muzeju umjetnosti u Dalasu, u Teksasu, kao i u muzeju likovnih umjetnosti Fondacije Bejeler u Bazelu, u Švajcarskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније