Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 05. 2013. 10:17 >> 10:20

NA 93. ROĐENDAN

VIDEO: "Gugl" u čast Solu Basu

Američkom grafičkom dizajneru i filmskom stvaraocu Solu Basu, kompanija "Gugl" odala počast putem video dudla, na dan kada bi proslavio 93. rođendan.

 

Sol Bas je američki grafički dizajner, koji je stvarao u periodu od 1954. do 1995. . Rođen je 1920. u predgrađu Njujorka, u Bronksu. Najprije je počeo da se bavi dizajnom reklamnog materijala za holivudsku filmsku industriju.

Prvi ga je zapazio reditelj Oto Premindžer, koji mu je ponudio da uradi plakat za njegov film Karmen Džouns (1954). Baš je u tom trenutku znao da ga je Premindžer angažovao iz poštovanja prema njegovom talentu, ali i da će mu dati punu slobodu da se izrazi na način koji polako postaje prepoznatljiv.

Bas je ostao upamćen  po uvodnim špicama i plakatima za filmove, a radio je sa svim najvećim rediteljima, uključujući Alfreda Hičkoka, Stenlija Kjubrika i Martina Skorsezea. U "Guglovom" dudlu prikazani su neki od njegovih najupečatljivijih radova iz karijere koja je trajala pet decenija. 

Osmislio je uvodne špice za "Vrtoglavicu" (1958.), "Sjever-sjeverozapad" (1959.) i "Psiha" (1960.), a među njegovim su se radovima našli i "Spartak" (1969.), "Priča sa zapadne strane" (1961.), "Isijavanje" (1960.), "Dobri momci" (1990.), "Rt Straha" (1991.) i "Kazino" (1995.).

Osmislio je i mnogo logotipova za najveće američke korporacije. Nagrađen je oskarom za djelo  “Zašto čovjek stvara” (1968.).

Preminuo je u Los Anđelesu 1996. u  75 -oj godini.

"Guglov" video dudl možete odgledati u nastavku:

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније