Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 05. 2013. 10:56 >> 10:57

BEČ

Izložba posvećena Inge Morat

U bečkoj galeriji "Lajka" (Leice) otvorena izložba posvećena poznatoj Magnumovoj fotografkinji Inge Morat (1923. – 2002.), jednoj od prvih žena u elitnim fotografskim krugovima, koja je fotografiju smatrala medijem univerzalnijim od govora.

 

Izložba obuhvata fotografije koje su najvećim dijelom nastale 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka. One svjedoče o autorkinoj senzibilnosti, suptilnom humoru i jedinstvenom osjećaju za pravi trenutak.

Tokom gotovo pedesetogodišnje karijere, Morat je proputovala gotovo čitav svijet. Glavni pokretač su joj pri tom bili susreti s ljudima.

Njene reportaže se temelje na dubokom interesu za različite kulture i životne uslove ljudi u zemljama u kojima je snimala, a među njenim portretima često se nalazile i slavne osobe iz svijeta umjetnosti i kulture kao Merilin Monro, Džejn Mensfild, Žan Kokto ili Glorija Vanderbilt. 

Inge Morat je fotografijom počela da se bavi relativno kasno, 1952., kada je kupila prvi fotoaparat "Lajka", i napravila prve samostalne snimke.

Kako je prije rata radila kao novinarka, poslije rata se udružila se s fotografom Ernstom Hasom i zajedno su snimali i pisali reportaže, a tada ih je uočio i Robert Kapa koji je 1947.  s ostalim fotografima u Parizu osnovao fotografsku agenciju "Magnum Photos".

Morat je 1955. postala punopravan član agencije i ujedno i jedna od prvih žena u elitnim fotografskim krugovima. 50-ih se godina preselila u SAD, gdje je pored uobičajenih reportaža sve više radila kao fotografkinja prilikom snimanja holivudskih filmova.

Morat je po izjavi da  fotografiju smatrala medijem univerzalnijim i od govora.

Izložba će biti otvorena do 20. maja 2013.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније