Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina

16. 11. 2015. 22:19 >> 22:06

U PETAK U NIKŠIĆU

Noć rađanja genija posvećena Živku Nikoliću

Filmska fondacija Živko Nikolić organizovaće u petak u Nikšiću manifestaciju povodom dana rođenja tog istaknutog filmskog reditelja i scenariste, koji je ostavio veliki trag u crnogorskoj, jugoslovenskoj, evropskoj, pa i svjetskoj kinematografiji. Predsjednik Fonadacije, njegov sin Petar Nikolić, kazao je da je cilj manifestacije pod nazivom „Srećan rođendan Živko“ prikupljanje sredstava za izgradnju Memorijalnog centra u rediteljevom rodnom mjestu Ozrinići u Nikšiću, ali i okupljanje ljudi koji ga vole i poštuju da bi zajedno „odali poštu briljantnom umu i velikom djelu“.

„Najvažnije od svega je da Živko ponovo okupi ljude iz Crne Gore koji ga cijene i poštuju, da mu tom manifestacijom organizujemo svojevrsni pomen i oživi taj njegov duh koji mnogima, naročito meni, nedostaje“, rekao je Nikolić na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Prema njegovim riječima, na dan Živkovog rođenja biće održan niz programa, a centralna svečanost pod nazivom Noć rađanja genija zakazana je u 20 sati u Nikšićkom pozorištu, na kojoj se očekuju brojne zvanice iz kulturnog, javnog života, a čiji će specijalni gost biti glumica Dragana Mrkić, koja je „ostala jedna od ikona jugoslovenskog filma“. 

„Publika će imati priliku da se podsjeti antologijskih scena iz bogatog stvaralačkog opusa Živka Nikolića, kao i da upozna jednu drugu, manje poznatu, skrivenu stranu njegove ingeniozne ličnosti“, kazao je njegov sin Petar.

Prema programu, koji su predočile poslovni sekretar Fondacije Anđela Vujković i izvršni direktor Dragana Brajičić, u okviru manifestacije u 12 sati u Nikšićkom pozorištu biće održan i okrugli sto na temu Živko Nikolić i film – kulturna znamenitost i nove perspektive.

„Djela Živka Nikolića Ljepota poroka, Čudo neviđeno, U ime naroda, Beštije, Đekna i druga postali su klasici i nezaobilazan dio crnogorske tradicije i kulture“, ocijenila je Vujković.

U okviru pratećeg programa, u restoranu Cicmil u Tržnom centru Laković, od deset do 19 sati, biće održan filmski Đekna maraton u restoranu Cicmil u Tržnom cetru Laković, a after parti nakon ponoći od dva do četiri sata u Montenegro pabu.

Nakon glavne svečanosti i izložbe,biče održano i donatorsko veče u 22 sata u hotelu Trebjesa gdje će predstavnici kulturnog, privrednog, političkog života, ali i zainteresovani građani koji prepoznaju značaj ove akcije doprinrijeti, kako je ocijenjeno, ostvarenju projekta – izgradnje Memorijalnog centra.

Na izložbi će biti samo jedan portret Živka Nikolića, koji uljem na platnu slika njegov sin Petar, kako je kazao, upravo za tu priliku, a slika će biti data na prodaju po aukcijskoj cijeni na donatorskoj večeri, a novac je namijenjen za izgradnju Memorijalnog centra.

Govoreći o potrebi gradnje Memorijalnog centra, Petar je kazao da da bi podizanjem te vrste zavičajnog spomenika Crna Gora prema njemu vratila svoj dug.

„Ozrinići i Nikšić su uži zavičaj i mjesta na kojima je Živko Nikolić kreirao svoju poetiku, što može biti veoma inspirativno za mlade umjetnike. Posebno što su u krugu od 300 metara, gdje želimo podići takav spomenik, snimljeni filmovi koji su sada u svjetskim kinotekama i antologijama. U Ozrinićima je snimana čuvena scena ples Jovane Lukine Merime Isaković, a u gradu Nikšiću film U ime naroda“, kazao je Nikolić.

On je kazao da je Živko imao scenario koji nije uspio da snimi, a zove se "Sebi za života" i govori o potrebi čovjeka da sebi za života podigne spomenik i ostavi trajno sjećanje i neki znak o svome postojanju na planeti Zemlji. Riječ je o scenariju iz poslednjeg perioda stvaralaštva Živkovog. 

„Fondacija Živko Nikolić radi već nekoliko godina, a njen rad do sada bio je vezan za Herceg fest. Kao samostalna institucija, čiji je prefiks Filmska fondacija počinjemo 20 novembra, mada i dalje ostajemo u saradnji sa Herceg festom u smislu da će Hercegnovski festival i dalje dodjeljivati nagradu koja nosi Živkovo ime“, rekao je njen predsjednik.

Prema njegovim riječima, Filmska fondacija „ima za cilj i da pomogne u kreiranju neke buduće politike razvoju kinematografije na ovim prostorima“.

„Neophodno je da sagledamo i šta je identitet crnogorskog filma danas, koja mu je ideja vodilja i da li možemo i sa kojim kapacitetima da se upustimo u tržišnu utakmicu sa evropskim kinematografijama“, kazao je Nikolić. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније