Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

01. 05. 2013. 10:40   >>  10:41

PRVI PUT

Luvr sa simbolom beskonačnog

Italijanski umjetnik Mikelanđelo Pistoleto ukrasio staklenu piramidu muzeja Luvr znakom beskonačnosti, kao porukom protiv kapitalizma i konzumerizma.

Ogroman znak napravljen je od ogledala i postavljen je na strani piramide koja gleda na poslovnu četvrt francuske prijestolnice - La Defense.

Mikelanđelo Pistoleto, jedan od vodećih svjetskih konceptualnih umjetnika i najpoznatijih predstavnika pokreta Arte Povera, rekao je da je cilj postavljanja tog simbola kako bi se  političarima i društvu ukazalo na pretjerivanja koja su dovela do globalne finansijske krize.

"Političari bi trebalo da se pogledaju u ogledalo i preuzmu odgovornost za ovu strašnu zbrku i  da razmisle o budućnosti čovječanstva", rekao je Pistoleto za "Tajms lajv" (Times Live). 

On je ujedno prvi umjetnik kog je muzej Luvr pozvao da radi na spoljašnjem dijelu piramide, stakleno-metalnoj konstrukciji postavljenoj prije 30 godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније