Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

01. 05. 2013. 09:12 >> 09:17

NAJBOLJI FOTOGRAF

FOTO: Život nakon Brejvika

Andrea Gjestvang iz Norveške proglašena za najboljeg fotografa na takmičenju "Sony World Photography" za najbolju fotografiju u 2013. koju organizuje Svjetska fotografska organizacija.

 

U konkurenciji od preko 122.000 radova iz 170 zemalja, Gjestvangova je proglašena za fotografa godine u profesionalnoj kategoriji. Njoj je uručena nagrada u visini od 25.000 dolara, kao i fotografska oprema kompanije "Soni" (Sony).

Tridesetdvogodišnja Andrea Gjestvang napravila je seriju portreta djece i omladine koji su preživjeli masakr na ostrvu Utoja u blizini Osla u julu 2011., kada je u terorističkom napadu na kamp 69 osoba izgubilo živote, a od 517 preživjelih 66 je bilo ranjeno.

Iva Švenke (15): "Nosim ožiljke dostojanstveno jer sam ih zadobila zalaganjem za nešto u šta vjerujem". Pogođena je u rame stomak i obje butine.

Hane Hesto (20) bila je upucana u ruku, mali prst i vrat. Prst su joj amputirali.

Hane Hesto je na ruci na kojoj je izgubila mali prst istetovirala: „Jedne nedjelje prošlog ljeta”.

Niz fotografija pod nazivom "Jedan dan u istoriji", na izuzetno dirljiv i iskren način prikazuje mlade koji su preživjeli ovu tragediju, saopšteno je iz Svjetske fotografske organizacije.

Oni su bili svjedoci jednog od najšokantnijih masovnih ubistava koje je svijet vidio. Njihovi dirljivi portreti otkrivaju kako su mladići i djevojki koji su preživjeli masakr Andersa Brejvika, ponovo izgradili svoje živote.

Sesili Herlovsen (17) krila se na južnom dijelu ostrva sa najboljom drugaricom Andrin, koja je poginula od povreda. Sesili je pogođena u ruku, rame i bradu. Posljednji metak zaustavio je njen umnjak. Ruku su morali da joj amputiraju.

Kada je Anzor Djukaev (17) izašao iz svog skroivišta, policija ga je uhapsila i lažno optužila da je bio saučesnik u masakru. Nije mu bilo dozvoljeo da zove roditelje i kaže im da je živ.

Emili Bersas (20) krila se dva sata ispod kreveta u školskoj kući dok nije došla policija.

Torje Hansen (14) je bio najmlađi posjetilac ljetnjeg kampa. Kada mu je brat Viljar pogođen, Torje je počeo da pliva, ali pošto su mu meci fijukali iznad glave zaronio je.

Viljar Hansen (18) je pogođen pet puta – u glavu, lijvo rame, lijevu ruku i butinu. Tri prsta su mu amputirana i ostao je slijep na desno oko.

Ina Libak (21) je pogođena pet puta prije nego što ju je sedmoro drugara odvuklo u šumu i stavilo joj kamenje na rane kako bi zaustavili krvarenje. Legli su kraj nje da bi joj održavali toplotu.

Ajrin Kristin Kjer (20) krila se u pećini sa nekolicinom drugih. Pošto je ležala najbliže izlazu, upucana je u stomak, ruku, desno koljeno u desni pazuh.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније