Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

30. 04. 2013. 12:37   >>  12:37

CETINJE

Regionalni sastanak u Ministarstvu kulture

Regionalni sastanak posvećen ulozi kulturne baštine u kulturnom i ekonomskom oporavku zemalja Zapadnog Balkana, održan je u Ministarstvu kulture na Cetinju u organizaciji Ministarstva u saradnji sa Radnom grupom za kulturu i društvo Savjeta za regionalnu saradnju i Centralnom evropskom inicijativom.

Espertkinja za tu oblast i konsultantkinja Centralne evropske inicijative Darija Radić je ukazala da je riječ o projektu koji ima za glavni cilj identifikovanje reprezentativnih kulturnih dobara koja mogu biti uključena u regionalne turističke kulturne ponude, sa posebnim akcentom na vodeće projekte koji su izabrani u okviru “Ljubljana procesa II”.

“Radionice su do sada održane u Bosni i Hercegovini i Srbiji, a biće održane još u Hrvatskoj, Albaniji, Makedoniji i na Kosovu. Želimo da od ljudi sa lokalnog, regionalnog i nacionalnog niovoa saznamo koji su to prioriteti i potrebe kada je riječ o kulturnoj baštini, i gdje vide potencijale za kreiranje tržišno zanimljivih turističkih ponuda”, kazala je Radić koja je istakla da je područje Balkana bogato kulturnom baštinom, o čemu se u inostranstvu jako malo zna pa je ovo prilika da evropljanima pokažemo da je ovo područije vrlo zanimljivo i da ima zanimljiv način života.

“Nadam se da će ovaj projekat kasnije dobiti podršku nacionalnih i regionalnih strategija razvoja kako bi se dobila finansijska sredstva za dalji razvoj”, naglasila je Radić.

Kriterijumi, koji će prema riječima Darije Radić, biti presudni za izbor određenih djelova kulturne baštine je da imaju regionalni karakter, kako bi projekti imali prekogranični karakter. Na taj način će finansijeri lakše odvajati sredstva nego da je riječ o malim  projektima koji su vezani i značajni samo za jednu državu. Važan kriterijum će biti i tržišna privlačnost.

Savjetnica Ministra kulture Milica Nikolić je rekla da je ekonomski oporavak koji se bazira na kulturnoj baštini jedan od prioriteta kulturne strategije Ministarstva kulture.

“Trudimo se zadnjih godina da kulturnu baštinu prezentiramo ne samo kao nešto što se odnosi samo na kulturu, već kao dio nečega što može donijeti ekonomske benifite za zemlju”, podsjetila je Nikolić

Direktorica Turističke organizacije Cetinja Ana Ivanović je pojasnila na sastanku da su kulturno turistički proizvodi od potencijalnog regionalnog značaja sa kojima će aplicirati Turistička organizacija Prijestonice Cetinje Žabljak Crnojevića i bivša zgrada Fransuskog poslanstva, kao kulturna dobra prebačena sa prethodne liste prioritetnih intervencija, te bolnica “Danilo Prvi” i Mlin Ivana Crnojevića u vladičinoj bašti kao novopredložena kulturna dobra.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније