Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

27. 04. 2013. 19:08 >> 19:12

REDITELJ I SCENARISTA

Koljević: Strašno je to što Cetinje nema bioskop

„Kvalitetan i uspješan film je onaj koji domaća publika prepoznaje kao istinit, tačan i autentičan, a strana publika ga istovremeno razumije i emotivno i intelektualno“ kaže poznati scenarista i reditelj Srđan Koljević. Gostujući na Cetinju, Koljević kaže da je strašno to što Prijestonica nema bioskop.

Gost Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, u okviru programa „Dani stvaralaca“, prethodna dva dana bio je poznati scenarista i reditelj Srđan Koljević. Publika je imala priliku i da pogleda filmove za koje je Koljević napisao scenario – „Kaži zašto me ostavi“ i „Krugovi“,ali i da neposredno razgovara sa njim.

Koljević je kazao da je ovaj program Zetskog doma vrijedan i naročito značajan za studente Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, koji tako dobijaju priliku da ostvare direktan kontakt sa stvaraocima.

„Zbog toga što sam oduševljen ovom inicijativom, pokušaću da pomognem da se poboljša tehnički nivo projekcija. Cetinje nema bioskop, što je strašno, pa da makar ovaj program bude nešto što je srž umjetničkog filma, i da te projekcije budu na nivou bioskopa“, istakao je Koljević.

Kritičari za Koljevića kažu da je jedan od najuspješnijih autora srednje generacije, a u svojim filmovima se trudi da bude kreativni tumač onoga što živimo. On je za Radio Crne Gore kazao šta ga pokreće da piše i kako je izgradio takav odnos prema stvarnosti.

„Suština je u tome što pišem samo one priče za koje smatram da je najvažnije da ljudima budu ispričane u određenom trenutku. Pritom mi je veoma bitna univerzalnost priče, odnosno, motivacija mi je da napravim film koji može da funkcioniše u cijelom svijetu“,naglašava Koljević i dodaje da je jedino dobar, kvalitetan i uspješan film onaj koji domaća publika prepoznaje kao istinit, tačan i autentičan a strana publika ga istovremeno razumije i emotivno i intelektualno.

Koljević je za Radio Crne Gore o filmu „Krugovi“ koji je doživio veliki uspjeh i na međunarodnoj sceni, a prikazan je i na veoma značajnim festivalima kao što je Sandens festival i filmski festival u Berlinu. Priča koja se zasniva na istinitom događaju - herojskom delu Srđana Aleksića, koji je ubijen 1993. u rodnom Trebinju, u centru grada, jer je branio svog sugrađanina Bošnjaka, je na „Sandensu“, festivalu A kategorije, nagrađena Specijalnom nagradom žirija. Radeta Aleksića, oca koga u filmu maestralno igra Aleksandar Berček, Srđan Koljević i Melina Pota Koljević najprije su upoznali kroz dokumentarni film „Srđo“ i on je, zapravo, otkriva nam Koljević, bio početna inspiracija da napišu scenario za „Krugove“.

„Jedno pitanje je bilo okidač za mene i moju suprugu Melinu da napravimo ovaj scenario: da li jedan plemenit čin ima odjeka, da li nešto znači ljudima. Htjeli smo da napravimo film koji reafirmiše osnovne ljudske vrijednosti, a da to ne bude banalno“, istakao je Koljević.

Odgovarajući na pitanje o novim projektima, on je rekao da već radi na scenariju za svoj sljedeći film koji je priča o heroju iz istorije o austrijskom advokatu dr. Rudolfu Cistleru. Cistler je kao advokat, po službenoj dužnosti branio optuženike poslije sarajevskog atentata Gavrila Principa na habzburškog prestolonasljednika. On je čovjek koji je oborio optužnicu i sam se usprotivio sistemu koji ga je postavio do te mjere da je bio izložen linču i jedva spasio sopstveni život.

„Film za prikazivanje biti spreman 2014. kada se navršava 100 godina od sarajevskog atentata“,zaključio je Koljević.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније