Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

05. 02. 2013. 12:22 >> 12:24

Horor nad hororom

Zastrašujući nastavak „Isijavanja“

Poznati autor Stiven King kaže da je nastavak slavnog horora, pod nazivom 'Doctor Sleep', kod njega značio vraćanje fikciji koja ne štedi čitaoce i da je nastojao da zastraši generacije koje su odrastale na njegovom romanu 'Isijavanje'.

 

 

Stiven King otkriva da je nastavak romana 'Isijavanje', 'jezivo zastrašujući'. Njegov roman iz 1977. pratio je razvoj sloma i ludila Jacka Torrancea, oca dječaka Dannyja koji posjeduje posebne psihičke sposobnosti, a na filmskom platnu ovjekovječio ga je Stenli Kjubrik u svom kultnom ostvarenju iz 1980.

Mnogi smatraju 'Isijavanje' najstrašnijim i najuspješnijim Kingovim romanom. Pisac je  potvrdio da 'Doctor Sleeep' obilježava njegov povratak sablasnim horor scenama, nakon godina pisanja, kako se izrazio, manje strašnih romana.

'Ideja je bila da isprepadam ljude do krajnjih granica. Htio sam sebe da testiram i provjerm je li to još uvijek moguće? Roman '11/22/63' bio je jako zabavan za pisanje i čini se da se svidio mnogima, kao i 'Under the Dome', ali nikako ih ne bih nazvao vrhuncima horora. Htio sam da se vratim zaista jezivim scenama i u ovoj knjizi sam probao da podignem granicu“ kazao je King. 

King je odbacio ideju da neki drugi autor nastavi njegovo literarno nasljeđe nakon njegove smrti.

'Ne želim da se to dogodi mojim romanima', objasnio je te najavio da možemo očekivati razrade brojnih likova u nastavcima njegovih knjiga.

'Meni su likovi stvarni. Nisam lud i znam da ne postoje ali kad provedete određeno vrijeme s njima, slušajući njihove glasove i motive, naviknete se na njihovu prisustnost. U ovom slučaju, Deni mi se činio kao logično rješenje za nastavak priče. Posebno uz takvu sposobnost da ulazi u ljudske umove'.

Knjiga 'Doctor Sleep'  u prodaji će se naći u septembru ove godine.("Gardijan")





Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније