Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

25. 04. 2013. 15:59 >> 15:59
1

PREPISKA

Otkrivena Selindžerova pisma

Prepiska koju je 1940-ih poznati pisac Dž. D. Selindžer vodio s mladom Maržori Šird, objavio je "Njujork tajms"(New York Times). Za pisma se saznalo jer je danas 95-godišnja Kanađanka odlučila da na aukciji proda devet pisama, kako bi platila troškove za liječenje.

 

Veći dio svog života Selindžer je proveo bježeći od medija i u svojevrsnoj izolaciji. Ali, očito je postojalo i vrijeme kada je čuveni pisac bio malo otvoreniji za komunikaciju.

Autor 'Lovca u žitu' se četrdesetih godina prošlog vijeka rado dopisivao s djevojkom iz Toronta koja mu se obratila s molbom za savjetovanje oko literarne karijere.

Selindžer nakon 1965. pa sve do svoje smrti 2010. nije objavio ni slova proze, iako postoje glasine o brojnim napisanim romanima, pa je pojava njegovih pisama u kojima još spominje nikad objavljenu priču, izazvala priličnu senzaciju u literarnim krugovima. Danas 95-godišnja Maržori Šird, koja se sa Selindžerom dopisivala prije više od pola vijeka, odlučila se na prodaju njegovih pisama, jer joj novac treba za zdravstvene troškove. 

Selindžer u jednom pismu spominje nikad objavljenu priču 'Harry Jesus' za koju neskromno kaže da će 'iščupati Amerikancima srce iz grudi i onda ga vratiti unutra bogatije i ljepše'.

Pisma koja je Selindžer  razmjenjivao s Šird, kupio je "Morgan Library & Museum", a data su i na uvid "Njujork tajmsu".

1941. je Selindžer, između ostalog, otkrio Šird, kako je napisao 'prvo poglavlje u priči o Holdenu', misleći pritom očito na svog najpoznatijeg (anti)junaka Holdena Kolfilda. Zanimljivo je da je priča 'Slight Rebellion Off Madison' koja će kasnije postati jedno poglavlje 'Lovca u žitu' prihvaćena za objavljivanje u "Njujorkeru" još 1941., ali je izašla tek nakon kraja Drugog svjetskog rata.

Oni koji su detaljno iščitali Selindžerova novootkrivena pisma, kažu kako su uglavnom fascinantna, jer je pisac tada 'tek na početku svoje književne karijere', ali se već 'formirao njegov specifični glas'.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније