Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

09. 09. 2015. 22:41 >> 22:30

KIC "BUDO TOMOVIĆ"

Počeo međunarodni Festival lutkarstva

Četvrti međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2015, koji se održava u KIC-u „Budo Tomović” u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, počeo je večeras i trajaće do 13. septembra.

Festival je otvorio počasni ambasador Festivala, princ Nikola Petrović-Njegoš, nakon čega je, u Velikoj sali KIC-a, izvedena predstava „Ledeno srce”, Pozorišta lutaka Mostar.

U okviru kratkog uvodnog programa, na otvaranju su plesale članice Kulturnog centra „Bjuti”, a pjevala djeca solisti: Jovan Aleksić, Katarina Radulović, Milutin Radulović, Jadranka Đurišić i Pavle i Ksenija Bogićević.

Drugog dana Festivala na programu je predstava „Bajka o ribaru i ribici” Gradskog pozorišta Podgorica, koja će se davati u sali „Dodest” od 18 i od 20 sati. Takođe u četvrtak, 10. septembra, u okviru programa „Za djecu je dobro pozorište”, u Herceg Novom će se igrati bosanska predstava „Ledeno srce”, u dvorani „Park” u 13 sati.

Pored Bosne i Hercegovine i Crne Gore, na Festivalu će se predstaviti i trupe iz Bugarske, Srbije i Albanije.

Podgorica je i ove godine centar festivalskih zbivanja, a predstave će, pored Herceg Novog, gostovati i u Ulcinju, Rožajama i Tuzima.
U okviru festivala će biti otvorena izložba figurica i slika „Sva lica osmijeha” Dušanke-Dude Božović.

Festival je takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati međunarodni stručni žiri koji čine kulturni i pozorišni djelatnici: Goran Bulajić, reditelj i dramaturg - Crna Gora, prof. dr Fatma Kečeli, katedra za pozorište Duzdže Univerzitet - Turska i Marta Aroksalaši, glumica i direktorica Dečjeg pozorišta Subotica – Srbija.

Članovi dječjeg žirija su podgorički osnovci, polaznici škole glume DC klub: Andrej Dlabač – predsjednik i članovi: Matija Đaletić, Novak Nikolić, Marija Jovićević, Milica Bulatović, Nikolaj Kaluđerović, Viktor Vukčević, Marko Vučinić, Ksenija Babović, Jovan Radulović, Marija Adamović, Dina Nikolić, Ljubica Đurković, Jelena Boljević, Dara Stojanović, Viktor Dlabač, Adrijana Albijanić i Manja Dragojević.

Kao i svake godine, ulaz je slobodan, a ulaznice (koje garantuju mjesto) mogu se podići sat vremena prije početka predstave, na biletarnici KIC-a Budo Tomović. Predstave se održavaju u 18 i 20 sati, a detaljan program se može preuzeti na zvaničnom sajtu Festivala www.lutkarstvo.com, koji je dostupan na crnogorskom, engleskom i ruskom jeziku, kao i na FB Pageu www.facebook.com/lutkarstvo.

Održavanje festivala, svojim sponzorskim i donatorskim prilozima pomogli su brojni pojedinci, institucije i kompanije: Ministarstvo kulture, Sekretarijat za kulturu Glavnog Grada, KIC „Budo Tomović”, Fondacija Petrović Njegoš, Agencija za elektronske medije, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, Montenegro Airlines, Elektroprivreda Crne Gore, Lovćen životna osigurnja, Hipotekarna banka, Cosmetics market, Domen, Crnogorski elektroprenosni sistem, Komisija za hartije od vrijednosti, NLB banka, Plantaže i brojni mediji i štamparije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније