Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

05. 02. 2013. 09:23   >>  09:23

tajna istraga

Agata Kristi bila sumnjiva MI5

Britanska obavještajna služba MI5 bila zabrinuta zbog nekih detalja iz krimi-romana Agate Kristi, pa je ona tokom Drugog svjetskog rata bila čak i pod istragom.

„Gardijan“ navodi da je sumnju izazvao roman “N ili M” iz 1941. godine, u kome se uz poznati detektivski par Tomi i Tjupens pojavljuje i lik po imenu major Blečli, koji zna mnogo detalja o tajnama britanskih obavještajaca i njihovom radu tokom Drugog svjetskog rata. 

Blečli park se zove čuveni obavještajni centar u gradiću Blečli gdje su Britanci proučavali njemačke šifre, a gdje je radio i jedan od bliskih prijatelja Agate Kristi Dili Noks. 

MI5 je sumnjao da je čovjek koji je bio jedan od zaslužnih za “razbijanje” njemačke mašine za šifriranje “Enigma” nenamjerno otkrio previše svojoj prijateljici. Ipak, niko se nije usudio da ispituje direktno Agatu Kristi, zbog straha da bi ona i to spomenula u nekoj od svojih knjiga. 

Zato je za službu pitanja postavljao lično Noks, koji nije mogao da garantuje da li je otkrio neke škakljive podatke Agati Kristi. Naravno, razgovor su vodili uz šoljicu čaja. 

“Blečli? Dragi moj, nazvala sam lika tako zato što sam se u tom gradiću jednom zaglavila na putovanju vozom. To je bila moja mala osveta, Blečli je jedan od najnesimpatičnijih likova u mojoj knjizi”, rekla je Kristi.(„Gardijan”)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније