Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

12. 08. 2015. 16:19   >>  16. 08. 2015. 17:14 1

ZA KREATIVNI PODSTREK

Šekspir pušio marihuanu kao stimulans?

Jedan od najslavnijih književnika u istoriji Vilijam Šekspir možda je povremeno uživao u pušenju marihuane, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u julu, prenosi N1.

Antropolog Frensis Takeraj s južnoafričkog univerziteta Vitvatersrand i njegove kolege uvjereni su da je Šekspir bio veliki obožavalac i konzument marihuane, prenose britanski mediji.

Naime, iz njegove rodne kuće u Stratford-apon-Ejvonu pozajmili su 24 dijela njegovih lula, te stručnom analizom u osam fragmenata pronašli ostatke kanabisa, a u dvije ostatke peruanskog kokaina.

Tackeraj i kolege u analizi su koristili naprednu tehniku plinske kromatografije - spektrometrije mase (GC-MS).

U neobljavljenim zapažanjima Tackeraj piše da je Šekspir preferirao marihuanu koju je koristio kao stimulans dok je radio. Naučnik ide korak dalje, te vjeruje da se u njegovom 76. sonetu u jednom stihu spominje "prava trava".

Pored toga, napominje Tackeraj, Šekspirovo korišćenje droga ne iznenađuje s obzirom na eksperimentalnu prirodu elizabetanske medicine. On i njegovi saradnici vjeruju da je pisac drogu koristio kao neku vrstu kreativnog podstreka za stvaralački nagon.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније