Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

06. 08. 2015. 22:38 >> 22:31

FILMSKI FESTIVAL U HN

Težnja ista - postati veći i značajniji

Filmski festival u Herceg Novom sljedeće godine obilježiće tri decenije postojanja. Za to vrijeme, festival je mijenjao svoj identitet, čak i mjesto održavanja, ali nikad nije mijenjao ambiciju da postane veći i značajniji.

Kažu da je bioskop najljepša vrsta prevare na svijetu. Ta najljepša prevara u Herceg Novom postojala je davnih 20-tih godina prošlog vijeka. 'Lovćen film' je upravo u tom gradu, od 1951. do 1955, imao svoj najbolji period, a 1987. počinje i hercegnovska festivalska filmska priča.

"Ja sam svjedok, od prvog festivala sam učesnik. Festival je prošao nešto što se zove kriza identiteta i uspio je da pronađe sebe. To sam vidio i prošli put, prije dvije godine, a i sada iz nekoliko filmova koje sam vidio, sam razumio da je festival pronašao taj koncept koji je neophodan svakom festivalu da ne bude samo prosta manifestacija koja ima neke rituale, nego ima smisao i razlog postojanja", istakao je reditelj Goran Marković.

Festival, čiji je utemeljitelj Milan Žmukić, na početku je bio jugoslovenski festival filmske režije, zatim jugoslovenski pa hercegnovski filmski. Danas je to Montenegro film festival, manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

Kako se mijenjao festival, tako se mijenjao i grad

"Kad je osnovan kao Jugoslovenski festival filmske režije, on je okupljao jugoslovenske filmske stvaraoce, a oni domaću publiku. U međuvremenu, a posebno proteklih šest godina, Montnegro film festival ima nove selekcije dokumetnarnog i studentskog filma, a oni imaju nove goste i novu publiku", kaže novinarka i urednica kataloga hercegnovskog festivala Vitka Vujnović.

Selekcija dokumentarnog filma je svjetska, a studentska je budućnost kinematografije ovog prostora.

"Ako neki student prvi put na hercegnovskom festivalu prikaže svoj film ili dobije nagradu, to ostaje trajno zabilježeno u njegovoj biografiji, onda Herceg Novi kao grad filmskog festivala sigurno dobija veliki doprinos ima sigurnu budućnost", naglasila je Vujnović.

Festival i ove godine nastavlja svoj zadatak. Širi filmske horizonte i Herceg Novi čini gradom filma, otvorenim za sve kinematografije i autore.

"Sama činjenica da se naše kolege iz turističke privrede interesuju za početak, odnosno termin održavanje festivala dovoljno govori o značaju kad je u pitanju turistička ponuda Novog. Stoga, držim da je Herceg Novi ne samo kulturološka nego i turistička destinacija čitavog regiona", direktor festivala Zoran Živković.

Težnja da hercegnovska filmska priča stane rame uz rame sa najvećim regionalnim mediteranskim, pa i evropskim festivalima, nije nova. Traje koliko i sam festival - punih 29 godina, a 29 godina Herceg Novi ljubavlju daruje film.

Anka Radović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније