Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

23. 04. 2013. 11:24   >>  11:25

"DJECA PONOĆI"

VIDEO: Prva ekranizacija Ruždija

Pisac Salman Ruždi promoviše filmsku adaptaciju svog romana "Djeca ponoći", za koji je napisao scenario, a režirala ga Dipa Meta.

  

Film traje 140 minuta, a predstavlja i prvu filmsku adaptaciju nekog Ruždijevog djela. To je  priča  o životu Salema Sinaija, rođenog upravo u trenutku kad je Indija stekla nezavisnost od Velike Britanije. 

Salman Ruždi autor je scenarija za film, i blisko je sarađivao s rediteljkom Dipom Metom, tokom snimanja. 

Glavnu ulogu u filmu tumači Satija Baba, mladi američko-britanski glumac indijskog porijekla.

Završetak filma bitno se razlikuje od kraja romana koji je prilično mračan i u kojem Salem zaključuje da je 'privilegija i kletva djece ponoći da budu i gospodari i žrtve svog vremena, da se odreknu privatnosti i budu usisani u razarajući vrtlog mnoštva, i da ne mogu ni živjeti ni umrijeti u miru'. 

U filmu, pak, na kraju imamo priliku da čujemo Ruždijevo promišljanje o događajima koji su prethodili nezavisnosti Indije, a koji, kako kaže, pružaju autentičan ukus istine.

Ruždijev roman 'Djeca ponoći' objavljen je 1981. i donio mu je Bukerovu nagradu.(Hufftington post)

Trejler za film možete odgledati u nastavku:

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније