Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore ]

02. 10. 2022. 08:31   >>  08:31

DELIĆ

Mojkovačka filmska jesen 47 godina njeguje i slavi sedmu umjetnost

Najstarija kulturna manifestacija u Mojkovcu, a jedan od najstarijih filmskih festivala u regionu 47. Festival glumca, svečano je sinoć, u mojkovačkom Centru za kulturu “Nenad Rakočević”, otvorila ministarka kulture Maša Vlaović.

Vlaović je podsjetila na važnost kinematografije, koja se danas ogleda, u njenom sinkretičkim mogućnostima, a ta saradnja različitih umjetničkih izraza koja je imanetna filmu, jeste svojevrsni umjetnički odraz dinamike i kompleksnosti vremena u kojem živimo.

“Film se dostojno nosi sa svim onim izazovima epohe koja je u svojoj tehnološkoj ubrzanosti umnogome redukovala značaj umjetnosti I kulture u savremenom društvu”,
kazala je Vlaović.

Predsjednik Opštine Mojkovac, Vesko Delić, kazao je da impresivna tradicija koja ovaj festival uistinu izdvaja u odnosu na mnoge regionalne smotre svim Mojkovčanima služi na ponos.

“Mojkovačka filmska jesen 47 godina njeguje i slavi sedmu umjetnost, a Opština Mojkovac prepoznaje kinematografiju kao djelatnost od javnog interesa,ali i snažan faktor međunarodne afirmacije naše kulture”, kazao je on.

Dobrodošlicu ljubiteljima filma i gostima festivala izrazila je direktorica Centra za kulturu, koji je organizator festivala, Zorica Manojlović.

Ona je istakla da će na festival biti prikazna najbolja filmska ostvarenja iz regiona.

Prve večeri festivala emitovana je drama “Poslije zime” reditelja Ivana Bakrača u kojem pet prijatelja iz malog crnogorskog grada, u svojim kasnim dvadesetim, trude se da sačuvaju prijateljstva iako ih razdvajaju kilometri. Tokom jedne godine, dok ih niz događaja dovodi do životnih prekretnica, uviđaju da im se Mladost naglo zvršava. Poslije zime,svako od njih mora da izgradi novi svijet za sebe.

Danas u 12h na repertoaru je dječji film” Vučje bobice” reditelja Sretena Jovanovića iz Srbije, a u večernjem terminu u 20h “Leto kad sam naučila da letim” reditelja Radivoja Andrića.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније