Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

B.Č.J. [ Beta ]

08. 01. 2022. 16:53   >>  16:54 1

IRANSKI PJESNIK I REDITELJ

Baktaš Abtin umro u zatvoru od kovida

Iranski pesnik i reditelj Baktaš Abtin, kritičar iranskog režima umro je u zatvoru poslije zaraze kovidom-19, javilo je danas više organizacija za odbranu ljudskih prava.

"Baktaš Abtin je umro", saopštilo je Iransko udruženje pisaca preko mreže Telegram, prenosi agencija Frans pres.

Abtin je stavljen u medicinski indukovanu komu početkom nedjelje, javljeno je ranije.

Organizacija Reporteri bez granica potvrdila je danas preko Tvitera smrt iranskog pisca ukazujući na odgovornost iranskih vlasti koje su ga 2019. osudile za "širenje propagande protiv režima" i za "objavu ilegalnog dnevnika preko Fejsbuka".

Na vest da je Abtin stavljen u medicinsku komu dok se bori protiv svoje najnovije infekcije kovida-19 i u ozbiljnoj je opasnosti grupa organizacija za odbranu ljudskih prava uputila je juče otvoreno pismo iranskom vrhovnom vođi Aliju Hoseinu Hamneiu.

Oni su ponovili poziv da se Abtinu omogući pristup najboljoj mogućoj medicinskoj njezi dok se bori za svoj život. Pored toga oni su pozvali da on i svi oni koji su nepravedno pritvoreni zbog svog pisanja ili izražavanja odmah i bezuslovno budu oslobođeni.

Takođe su tražili da se vlasti uzdrže od pozivanja političkih zatvorenika da služe zatvorsku kaznu dok su uslovi unutar iranskih zatvora nebezbjedni i da svakom ko se zarazi kovidom-19 ili nekom drugom ozbiljnom bolešću dok je u zatvoru bude omogućen brzi pristup potrebnoj medicinskoj njezi ili bude uslovno pušten po humanitarnoj osnovi.

Abtin je počeo da služi kaznuz zatvora krajem septembra 2020. i ovo je drugi put da se zarazio kovidom-19 dok je u zatvoru.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније