Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

P.R.

12. 10. 2021. 16:24   >>  18:22

PREMIJERA

"Omladina bez Boga" otvara sezonu u CNP-u

Premijera predstave "Omladina bez Boga", koju je po tekstu Edena fon Horvata režirala Tara Manić, biće izvedena u četvrtak 14. oktobra u 20 sati na Velikoj sceni, čime će Crnogorsko narodno pozorište (CNP) otvoriti novu sezonu.

Direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Marko Baćović kazao je da mu je prilikom izbora teksta bilo važno da njegov prvi projekat u CNP-u ima jak društveni kontekst.

On je dodao da je tretiranje Boga u ovom komadu jako složeno i kompleksno.

"Omladina bez Boga najkraće znači – omladina koja nema kritički stav, koja bitiše bez dobrog orijentira u životu i uništena je propagandom. Tara Manić, iako ima 26 godina, ima potencijal da napravi spektakl sa dvadeset glumaca, a naše pozorište ima snažan kapacitet za taj spektakl", istakao je Baćović.

Mlada rediteljka Tara Manić je rekla da se osjeća ispunjeno i privilegovano.

"Ovo je bio jako veliki rad za sve nas. Zahvalna sam što smo uzeli roman koji treba dramatizovati i što sam imala priliku da ga radim baš u Crnogorskom narodnom pozorištu. Neuobičajeno je i teško raditi ovakve komade, posebno za mladu rediteljku kao što sam ja, ali ja ovaj naš proces osjećam kao veliki interni uspjeh i već sam srećna do čega smo svi zajedno došli", rekla je Manić.

Glumcu Milošu Pejoviću povjerena je glavna uloga Profesora. On je na konferenciji za novinare izjavio da je njegova uloga izuzetno obimna, gabaritno teška i zahtjevna sa stilskog aspekta.

"Ovo je bio izuzetno inspirativan proces i koliko god da je bio težak, ipak je bilo lagodno proći kroz njega – što je proizvod sjajne saradnje, velikog povjerenja i pravljenja kompromisa", kazao je Pejović.

Glumica Dubravka Drakić, pored toga što je bila zadužena za scenski govor, igra i ulogu Totove (Matija Memedović) majke.

"Ova vrsta teksta je rijetkost na našim scenama, vrsta dijaloga je znatno drugačija od onoga što smo očekivali, ali uz ogroman rad, trud, volju, posvećenost i disciplinu veliki dio onoga čemu sam se na početku procesa nadala da će biti ostvareno – zaista jeste", kazala je Drakić.

Dodala je da se, kao neko ko radi na Fakultetu dramskih umjetnosti, trudi se da svojim studentima primjerom pokaže koliko je važno da oni budu najbolje što ima naše glumište.

"Vjerujem da će povjerenje u mladost crnogorskog glumišta nešto što će u dobroj mjeri uticati na budućnost crnogorskog pozorišta", zaključila je Drakić.

Dramatizaciju komada je uradio Vuk Bošković, scenografkinja je Vesna Popović, kostimografkinja Selena Orb, kompozitor Vladimir Pejković, za scenski govor zadužena je Dubravka Drakić, scenski pokret Tamara Vujošević Mandić, asistent kosimografkinje je Gordana Bulatović, asistent reditelja Danilo Milatović, a izvršna producentkinja Nela Otašević.

U predstavi igraju: Miloš Pejović, Mirko Vlahović, Danilo Čelebić, Dubravka Drakić, Slobodan Marunović, Jovan Dabović, Dragan Račić, Branka Otašević, Aleksandar Radulović, Andrea Mugoša, Tihana Ćulafić, Vukan Pejović, Nikola Perišić, Slavko Kalezić, Slaviša Grubiša, kao i studenti glume Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja Pavle Bogojević, Milo Perović, Matija Memedović, Miloš Kašćelan, Una Lučić i Stefan Vuković.

Važan segment predstave "Omladina bez Boga" neosporno su studenti glume Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja Pavle Bogojević, Milo Perović, Matija Memedović, Miloš Kašćelan, Una Lučić i Stefan Vuković. Oni su izrazili svoju zahvalnost direktoru i rediteljki na ukazanom povjerenju, kao i produkcijskom i autorskom timu i tehničkoj ekipi Crnogorskog narodnog pozorišta na podršci u toku samog procesa.

Predstava će reprizno biti izvedena 18. oktobra, 19. oktobra i 1. novembra, kada će biti obilježen Dan CNP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније