Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

19. 02. 2021. 21:09   >>  21:07

NAKON OSTAVKE DIREKTORICE

Poslovanje CNP-a moglo bi biti ugroženo

Direktorica Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) Milica Tomović podnijela je ostavku na tu funkciju iz, kako je navela, ličnih razloga. U Savjetu CNP-a smatraju da bi to moglo zakomplikovati poslovanje te ustanove. S druge strane, ansambl nacionalnog teatra nastavlja da radi, budući da je premijera predstave “Đokonda” zakazana za 26. februar.

Ostavkom direktorice, poslovanje Crnogorskog narodnog pozorišta moglo bi biti ugroženo. To znači i neizvjesnost za 132 zaposlenih u toj ustanovi. U ostavci Milice Tomović, kako su nam kazali, neobično je to što odmah stupa na snagu, iako Zakon o radu predviđa otkazni rok od najmanje 30 dana.

"Zakomplikovaće to što se moraju prije svega donijeti finansijski, potpisati finansijski izvještaji koje mora prije toga potpisati ovlašćeno, prije svega, poslovni direktor, s jedne strane, s druge strane ima još jedna stvar koja je, ako ja to pravilno tumačim, mi smo u jednoj fazi privremenog budžeta, a sad treba donijeti odluku o repertoaru, a samim tim i o finansijskom zaokruženju prijedlogu toga repertoara u narednih makar pola godine, a sad kako ako je do marta nekakvo privremeno, kako vi možete donijeti. I inače je bilo sve vrlo komplikovano u ovih posljednjih mjeseci, a sad i dodatno", kazao je Vasko Raičević, predsjednik Savjeta CNP-a.

Važno pitanje koje će uskoro biti otvoreno je i mandat Savjeta CNP-a koji uskoro ističe, kaže Raičević. I menadžerka za odnose s javnošću CNP-a Zorana Kralj smatra da je ostavka direktorke stvorila nepovoljne okolnosti za nacionalno pozorište. Ipak, kaže i da njegovo funkcionisanje trenutno nije ugroženo.

"Ono što nam je prioritet jeste realizacija premijere koja je zakazana za 26.februar i u tom smislu svi administrativno organizacioni i tehnički poslovi se nesmetano odvijaju. Svakako to ne znači da je ovo stanje održivo, odnosno da bi trebalo da traje neko duže vrijeme jer prosto, doći će do neke vrste pravnog vakuuma i ne bi bilo dobro doći do diskontinuiteta u radu institucije. 08’52’’ tako da vjerujemo, očekujemo da će nadležno Ministarstvo kulture u što skorijem roku naći rješenje", kazala je Kralj.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta su nam saopštili da će vršioca dužnosti direktora Crnogorskog narodnog pozorišta izabrati što prije, u skladu sa Zakonom o kulturi i Zakonom o pozorišnoj djelatnosti.

Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније