Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

30. 01. 2021. 09:10 >> 10:05

KOMEMORACIJA

"Mira pretrpjela pogrom zbog svog izbora"

Komemoracija pozorišnoj i filmskoj glumici Miri Furlan održana je u Rijeci u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Ivana pl. Zajca, gdje je posljednji put nastupala u junu prošle godine.

Mira Furlan je u tom pozorištu od 2016. godine igrala u predstavama "Kasandra" i "Jesenja sonata", a posljednji nastup imala je u predstavi "Vježbanje života – drugi put" u junu 2020.

Direktor pozorišta Marin Blažević rekao je da Furlan vjerovatno ne bi željela da joj bude priređena komemoracija, ali da su se na to odlučili jer se veliki broj ljudi javio poslije vijesti o njenoj smrti, navodi Hina.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kazao je da je Mira Furlan bila osoba koja je mogla da ponese i zanese ne samo svojim pozorišnim ulogama, nego i pojavom i karakterom.

"Uprkos nepravdama koje je doživjela, u njoj se nije osjećala ogorčenost i potreba za revanšizmom, nego nada u promjene i život u kojem se nikome neće događati ono što i njoj", naveo je Obersnel.

Dodao je da je Furlan bila izložena nečovječnim postupcima, a da su poslije njene smrti uslijedile zakašnjela izvinjenja i objašnjenja kojima neki pokušavaju da umire savjest.

"Pretrpjela je pogrom, monstruozne posljedice svog životnog izbora, protjerivanje iz grada i otimanje imovine, zato što je proglašena pogrešnom i nepoželjnom. I to zato što je voljela nekog ko nije spadao u kalup društva i vlasti, pa nije ni ona", naveo je gradonačelnik Rijeke.

Univerzitetska profesorka Lada Čale Feldman rekla je da je HNK u Rijeci "vjerovatno jedino mjesto gdje se o Miri smije govoriti bez potrebe da se naknadno peru neke loše savjesti".

To je, dodala je, jedino mjesto koje je u protekloj deceniji više puta potvrđivalo da u njoj vidi živu i nasušnu potrebu umjetnice, nekoga ko još štošta može da pruži pozorištu.

Novinarka Heni Erceg navela je da je Furlan 1991. godine dobila otkaz u matičnom pozorištu u Zagrebu jer je odlučila da glumi u Beogradu, gdje joj je živio muž.

"Bila je izložena medijskom linču i bujici prijetnji takozvanih običnih građana pa je odlučila da emigrira u Ameriku. Hrvatska je tako izgubila veliku glumicu i duboko obrazovanu osobu, ali ipak naivnog stava da umjetnost može da prevaziđe prizemnost rata i banalnost populizma", navela je Erceg.

Mira Furlan je umrla 20. januara u Los Anđelesu u 66. godini od posljedica infekcije virusom Zapadnog Nila.

Rođena je 1955. u Zagrebu. Bila je jedna od najpopularnijih glumica u Jugoslaviji, poznata po ulogama u filmovima "Otac na službenom putu" (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu, i "Lepota poroka" (1986) Živka Nikolića.

Glumila je i u filmovima "U raljama života" (1984), "Braća po materi" (1988) i "Gluvi barut" (1990) i serijama "Velo misto", "Smogovci" i "Bolji život".

U novembru 1991. godine Furlan je sa mužem Goranom Gajićem emigrirala iz Jugoslavije u SAD, poslije pritisaka kojima je bila izložena.

U SAD je bila poznata po ulogama u serijama "Vavilon 5" i "Izgubljeni".

Po završetku rata na prostoru bivše Jugoslavije, igrala je i u filmu "Turneja" (2008) Gorana Markovića i seriji "Vratiće se rode".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније