Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

20. 01. 2021. 08:24 >> 08:56

NAJPOPULARNIJI SERVIS

Netfliks oduzeo ekskluzivitet bioskopima i festivalima

Globalni striming servisi promijenili su televizijsku, a posljednjih godina i filmsku industriju. Netflix je jedna od online platformi koja je postala najpopularnija i najtraženija za kratak vremenski period. Ona nudi mnogobrojne zanimljive sadržaje, mogućnost višesatnog gledanja serija i filmova, bez ograničenja.

Da li ste ljubitelji višesatnog gledanja filmova i serija na internetu? Netflix je jedan od globalnih streaming servisa koji vam to pruža, pa je zbog njegovog posebnog sistema preporuka i slušanja interesovanja korisnika postao najpopularnija online platforma širom svijeta. Milioni gledalaca ostaju ,,prikovani’’ uz ekrane, neumorno listajući mnogobrone sadržaje, čime je i počela Netflixova borba sa klasičnim distributerima.

“Nijeste mogli da idete u bioskope ili u bioskopima su bili protokoli koji su sužavali broj ljudi koji su mogli da prisustvuju projekcijama, izgubljen je ekskluzivitet filmova. Holivudski blokbasteri nisu više dolazili u bioskope…I onda je nastupio Netflix na jedan proaktivan način, s jedne strane olakšavajući pristup tim servisima, s druge strane dodajući sve više sadržaja da smo došli do toga da sada već neki od najočekivanijih blokbastera poput Čudesne žene 2 ili Mulan odlučili da imaju istu premijeru I na streaming servisu I u bioskopima što je na neki način oduzimanje ekskluziviteta bioskopima”, kazao je direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić. 

Pandemija korona virusa je zbog svoje specifičnosti doprinijela da streaming servisi putem Netflixa dožive ekspanziju i još dublje promijene ambijent, a samim tim i privuku brojnu publiku koja dane provodi u karantinu. Globalni streaming servisi posljednjih godina promijenili su filmsku industriju, a to je posebno vidljivo u sukobu Netflixa sa Kanskim filmskim festivalom. Netflix je doživio ogromnu popularnost jer je igrač koji je u utakmici sa ostalim streaming servisima pokazao originalnost i spremnost da istupi od tradicionalnih vidova emitovanja.

Snaga i moć Netflixa ogleda se i u velikom broju filmova i serija koje su nastali u njihovoj produkciji, a nedavno su objavili da će u 2021. godini korisnicima biti dostupno čak 70 novih filmova.

“To je ozbiljan broj filmova. Neki od njih će biti kandidati za Oskara, jer je ove godine pomjeren, pa će I ta kampanja za neka ostvarenja da kreće kasnije, neki su već krenuli kao što je Finčerov Mank. Eto, imate jednog velikog Dejvida Finčera na Netflixu što je ranije bilo nezamislivo, prije četiri, pet godina. To pokazuje koliko je Netfiks jak igrač i koliko brzo reaguje na promjene u društvu", kaže urednik filmskog programa i serijskog programa na TVCG Vuk Perović.

Jasno je da je Netflix napravio revoluciju u svijetu televizijske i filmske industrije, a nama ostaje samo da čekamo čime će nas iznenaditi u budućnosti.

Andrea Šekularac, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније