Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

11. 12. 2020. 22:45 >> 22:45

DRUGOG I TREĆEG DANA

Pobjednici Sundance i Berlinskog na festivalu Ubrzaj

Program drugog i trećeg dana Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj donosi šest novih premijera, među kojima su nosioci najviših priznanja prestižnih festivala.

U petak, 11. decembra u 20 sati crnogorska publika će imati priliku da pogleda film “Jalda, noć za oproštaj”, reditelja Massaouda Bakhshija, koji je dobio veliku nagradu žirija na Sundance filmskom festivalu. Film donosi priču o nejednakosti muškaraca i žena, ali i o oproštaju. Mariam je osuđena na smrt zbog ubistva svoga supruga u Iranu. Jedini način da bude oslobođena je da joj oprosti ćerka ubijenog sa kojom ona mora da učestvuje u rijaliti programu, kao i broj glasova za oprost koji osvoji od publike. Film je snimljen na osnovu istinitih priča u kojima TV studio služi kao sudnica i mjesto za pravdu. U ovoj drami, Mariam je ta koja mora da moli za oprost i život.

Takođe, u petak je na repertoaru, u 18 sati film “Genderbende”, rediteljke Sophie Dros, intimna filmska priča o potrazi za rodnim indentitetom ispričana je krož život pet ličnosti koje se ne identifikuju ni kao žene, a ni kao muškarci.

Drugi dan zaključuje film “Šta ćeš uraditi dok svijet gori?” italijskog reditelja Roberta Minervinija koji je za ovaj film dobio nagradu za najbolji dokumentarac na Londonskom filmskom festivalu. Film istražuje toksične efekte vjekovnog rasizma kroz lične priče crnih muškaraca i žena na jugu Amerike.

Treći dan Ubrzaj počinje u 18.00, sa filmom “Ozračeni”, reditelja Rithy Panh iz Kambodže, koji je dobio nagradu za najbolji dokumentarni film na Berlinskom filmskom festivalu, a bio je nominovan i za Zlatnog medvjeda. Kritičari kažu da je ovo esktreman, ali i neophodan film koji nepopustljivom silom prodire u oko i srce. Ovo je film o ljudima koji su preživjeli fizičko i psihično zračenje kao posljedicu rata, a preporučuje se onima koji vjeruju da su imuni na njega.

Zatim slijedi “Instinkt”, holandske rediteljke Haline Reijn, u 20h00. Ova provokativna psihološka drama će pažnju gledalaca držati do kraja raspleta odnosa između psihološkinje i serijskog silovatelja.

Film “Forum” u 22 sati, u režiji Marcusa Vettera, adresira aktuelna pitanja politike i globalnih problema današnjice. Film prati 81-godišnjeg osnivača kontroverznog WEF-a i njegovu komunikaciju sa mladom aktivistkinjom Gretom Tunberg.

Svi filmovi su besplatni i mogu se pratiti preko sajta ubrzaj.me, gdje su dostupne i detaljne instrukcije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније