Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Milica Kapa, TVCG

10. 09. 2020. 17:20 >> 18:04

FIAT FESTIVAL

Održana premijera predstave ''Antigona 2.0''

Predstava “Antigona 2.0” Miroslava Minića premijerno je izvedena u sklopu Festivala internacionalnog alternativnog teatra na terasi KIC-a Budo Tomović. Predstava je sinteza klasičnog komada, kabarea i rok koncerta. Učenici i učenice danilovgradske gimnazije govore na različite teme o ličnim iskustvima, mišljenjima i stavovima.

Premijera predstave “Antigona 2.0” obilježila je šestu noć FIAT-a. Riječ je o dramskom tekstu koji je nastao razmjenom iskustava i mišljenja između nastavnika Miroslava Minića i njegovih učenika. Svako od njih priča svoju životnu priču.

''Ukapirao sam da bi najbolje bilo da svi budu antigone,..svih šestoro. Tako da imamo priču o vršnjačkom nasilju, o opložaju žena, frustraciji mladih, o obavezama, slobodi i ostalom'', kazao je režiser, Miroslav Minić.

''Kad imate neke stereotipe i mišljenja o ljudima koja nijesu istinita i čujete njihove intimne priče po prvi put i shvatite da i oni imaju svoje specifične probleme koje nikad ne biste pogodili da imaju'', poručila je Nikolina Dobre.

Antigona je simbol usamljenog i nemećnog pojedinca. Učenici danilovgradske gimnazije stvorili su, kako kažu, unaprijeđenu verziju tog lika koji živi u modernom društvu. Tokom rada na predstavi shvatili su da glavni junak mora biti pošten, plemenit i moralan.

''Saznali smo manje više sami o sebi. Jer sami smo pisali tekstove, morali smo da sjednemo i složimo sve misli i stavimo sve na papir to što nas tišti. Svako je imao različitu temu'', kazao je Miloš Smolović.

''Samim tim što sam ja ispričao svoje iskustvo ono što bih ja volio jeste da se ova predstava još više vidi da bi neka osoba koja se nalazi u periodu života kroz koji sam ja prlazio, koja prolazi kroz vršnjačko nasilje da smogne snage da kaže roditeljima ili bilo kome ko će das sluša'', objašnjava Filip Ćuković.

Poruka koju šalju publici je jasna: mladi bi trebali da razmisle o svojim potrebama i željama.

“Antigona 2.0” dobila je prvu nagradu za najbolji dramski tekst na konkursu prvog Festivala srednjoškolskog teatra Dijalog 2020.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније