Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavila: M.L.B. ]

14. 07. 2020. 21:20 >> 21:53

"ŽIVI I ZDRAVI"

Filmu Ivana Marinovića podrška iz Češke

Film Živi i zdravi, crnogorskog reditelja i scenariste Ivana Marinovića podržan je kao manjinska koprodukcija u okviru konkursa Češkog Filmskog Fonda (Státní fond kinematografije) u iznosu od 3,5 miliona kruna (oko 130.000 eura), što je ujedno i najveća dodijeljena suma na ovom konkursu.

U obrazloženju komisije stoji da se autor filma Ivan Marinović, koji je filmsku režiju diplomirao na FAMU - čuvenoj češkoj filmskoj akademiji, "nakon internacionalno uspješnog debitantskog filma "Igla ispod praga" sa scenariom "Živi i Zdravi" vraća u svoj zavičaj sa gorkom svadbenom komedijom."

Kompanija Analog Vision, producentkinje Veronike Kuhrove je projekat prijavila za podršku. Ocijenivši scenario odličnim, i uz želju da se kvalitetnom komedijom obogati repertoar, komisija je ocijenila pozitivnim i vezu sa FAMU, kao i željenu zastupljenost čeških filmskih stvaralaca u projektu. 

Prema mišljenju reditelja i scenariste rezultat konkursa je mnogo iznad očekivanja i nadanja sa kojim je produkcija aplicirala.

"Trenutno je teška situacija u kinematografiji globalno, i sa velikim oprezom pristupamo svim nužnim konkursima za zatvaranje finansijske konstrukcije filma.

Ovako snažna podrška Češkog fonda nas je ohrabrila, jer podrazumijeva prepoznavanje kvaliteta, pogotovo ako se pogledaju renomirana imena ostalih pobjednika konkursa. Mi smo ipak skromna kinematografija, i nismo navikli na ovu vrstu pobjeda. Za mene, kao praškog studenta, je ovo takođe značajno na mnogo nivoa.

Osjećam neku vrstu ponosa i zahvalnosti jer će film kao manjinska koprodukcija postati i formalno dio velike češke kinematografije, čiji su mi stvaraoci oduvijek bili uzori."

Film "Živi i Zdravi" je planiran za snimanje za 2021 godinu. Do sada je prepoznat nagradama Krzystof Kieslowski na Script East programu za razvoj scenarija u Kanu 2019. godine, kao i nagradom za izvrsnost na Cinelink koprodukcionom marketu u Sarajevu iste godine.

Marinovićev drugi dugometražni film Živi i Zdravi je podržan za produkciju od strane Filmskog Centra Crne Gore, a do sada je obezbijeđeno i koprodukciono učešće kompanije Sense Production Milana Stojanovića, koje je obezbijedilo sredstva preko konkruza za manjinske koprodukcije Filmskog Centra Srbije, kao i podršku za razvoj na konkursu evropske krovne institucije MEDIA.

Takođe dobijena je i podrška za razvoj od strane evropske SEE Cinema Network organizacije. "Živi i Zdravi" je produkcija Adriatic Western kompanije, a glavni producent filma je Marija Stojanović, sa kojom je Marinović uspješno sarađivao i na svom debitantskom filmu.

Iako je pandemija Covid-19 donekle usporila pripreme produkcije, snimanje filma je planirano u Boki Kotorskoj i očekuje se da biti završeno tokom 2021. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније