Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavila: M.M. ]

06. 07. 2020. 21:09   >>  21:15

SJUTRA

Premijera predstave “Nije to to” na sceni SARTR-a

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, sedmog jula s početkom, biće odigrana premijera predstave “Nije to to” / Studije Fausta, prema tekstu Simone Semenič, a u režiji Tomija Janežiča. Reprizna izvođenja zakazana su za 8. i 9. jul u 20:00 sati.

 

Danas je u prostorijama Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a održana press konferencija povodom premijere predstave „NIJE TO TO, studije Fausta“ prema tekstu Simone Semenič, a u režiji Tomija Janežiča.

Press konferenciji je prisustvovao direktor Sarajevskog ratnog teatra Aleš Kurt, reditelj Tomi Janežič i glumački ansambl predstave koji čine: Selma Alispahić, Karmen Bardak, Maja Ranđić, Maja Salkić, Dunja Stojanović, Jelena Laban, Emina Muftić, Amila Terzimehić, a u predstavi također sudjeluju i Benjamin Konjicija i Gabriel Lazić.

Aleš Kurt je istakao da predstava „NIJE TO TO, studije Fausta“ prvi put povezuje Sarajevski ratni teatar, Kraljevsko pozorište Zetski Dom sa Cetinja, Beogradsko dramsko pozorište i Festival MESS, te da će predstava svoje premijere poslije ove u SARTR-u koja će se održati 7. jula, imati i u Beogradu, na Cetinju, kao i igranje u sklopu Festivala MESS. Naglasio je takođe kako smo svi bili spremni na jednu umjetničku avanturu, ali se niko nije nadao da će ta avantura poprimiti i druge razmjere, prekid u radu, te nastavak pod vanrednim okolnostima usljed pandemije virusa COVID 19.

Reditelj predstave Tomi Janežič o predstavi je rekao kako je bio izazov raditi predstavu kakvu do sada nije radio, ni što se tiče formata koji je mnogo kraći od njegovih dosadašnjih radova, a ni po mnogo čemu drugom.

„ U pitanju jedinstvena stvar, jedinstvena je za mene. U startu smo znali da imamo vrlo malo vremena da pripremimo predstavu, a nismo znali da će nas virus prekinuti... U vrlo kratkom, zgusnutom periodu smo napravili predstavu koja je kompleksna, suptilna, krhka i koja na čudan način povezuje stvari iako ima asocijativnu dramaturgiju koja pokušava uspostaviti polje aktivne fantazije. Predstavi je posvećena velika pažnja u likovnom, vizuelnom smislu. Pokušali smo postaviti vrhunske standarde. Čitavu predstavu doživljavam kao neku sliku, koja je istovremeno čin ili stav", zaključio je Janežič.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније