Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Beta [ Objavio: O.Z. ]

06. 07. 2020. 14:26   >>  09:04

ENIO MORIKONE

Kompozitor koji je promijenio muziku za film

Inovativne partiture Enija Morikonea radikalno su izmijenile muziku za film, piše danas Bi-Bi-Si (BBC) povodom smrti čuvenog italijanskog kompozitora i dirigenta.

Morikone je umro noćas u 92. godini u bolnici u Rimu.

Slavu je stekao muzikom za "špageti vesterne" Serđa Leonea - "Za šaku dolara", "Za dolar više" i "Dobar, loš, zao".

Morikone, koji je bio i autor muzike za filmove kao i što su "Nedodirljivi", "Misija" i "Podlih osam", radio je na više od 500 filmova i TV produkcija.

Uprkos holivudskom uspjehu, ostao je vjeran svojim korijenima, komponujući brojne partiture za italijansku kinematografiju.

Rođen 10. novembra 1928, Enio Morikone, čiji je otac bio džez trubač, sa šest godina je svirao trubu i komponovao, a kasnije pohađao muzičku akademiju u Rimu.

U Rimu mu je jedno vrijeme školski drug bio Serđo Leone, a njihova kasnija profesionalna saradnja jedna je od najuspješnijih u Holivudu.

Prvobitno opredjeljenje Morikonea bile su klasične partiture, ali da bi zaradio za život počeo je da komponuje muziku za radio drame a potom za film. Prvi veliki uspjeh je ipak imao sa muzikom za Leoneov film "Za šaku dolara".

Muzička tema trećeg nastavka trilogije "Dolara" -"Dobar, loš, zao" iz 1966, snimljena uz zavijanje kojota, ritam bubnjeva, zvuk gromova i električne gitare postala je svjetski hit, sa prvim mjestom na britanskim top listama 1968. godine.

Morikoneu, koji se u radu se opredijelio za rukom pisane partiture, bila je želja da održi značaj evropske u odnosu na dominantnu američku filmsku kulturu, a u klasičan zvuk je unio popularne stilove.

Sarađivao s rediteljima Romanom Polanskim, Bernardom Bertolučijem, Pedrom Almodovarom, Paolom Pazolinijem, Brajanom de Palmiom, Kventinom Tarantinom...

Počasnog Oskara dobio je 2007, a smatrao je da njegov uspjeh počiva na podsticanju ljudi na razmišljanje.

Nikada se nije trudio da nauči engleski jezik uprkos velikom značaju i prisustvu u Holivudu i veći dio života proveo je u rodnom Rimu.

Preminuo je noćas u bolnici, gdje je primljen poslije pada i preloma butne kosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније