Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Beta [ Objavio: O.Z. ]

02. 07. 2020. 23:43   >>  23:44

ODGOVOR NA KRITIKE

Akademija Oskara pozvala žene i manjine da se pridruže članstvu

Američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka, koja je redovno na meti kritika da je suviše "bijela" i suviše "muška" napravila je danas spisak od 819 ličnosti - žena i predstavnika etničkih manjina, koje poziva u članstvo.

Među pozvanim se nalaze glumice Sintija Erivo (Cynthia), Eva Longorija, kao i francuski reditelj Žeremi Klapen (Jeremy Clapin). Akademija je pozvala i glumicu Adel Enel (Adele Haenel), koja je postala simbol pokreta "MeToo" u Francuskoj pošto je prošle godine optužila reditelja Kristofa Ridžiju (Christophe Ruggia) za seksualno zlostavljanje.

Akademija je u junu saopštila da želi da poboljša prisustvo manjina u nominacijama u raznim kategorjama za dodjelu nagrade, ali nije navela na koji način namjerava to da sprovede.

Ugledna holivudska institucija godinama je na meti kritika zbog manjka raznolikosti ne samo na spisku kandidata za Oskara već i unutar same ustanove.

Zbog toga kritičari nazivaju akademiju i dodjelu nagrada "Suviše bijeli Oskari".

Zbog epidemije korona virusa, naredna 93. dodela prestižnih Oskara biće održana 25. april 2021.

Pored odlaganja dodjele, biće odloženo i otvaranje muzeja filma. Muzej koji je trebalo da bude otvoren 14. decembra, biće na kraju otvoren 30. aprila 2021. godine, navela je američka akademija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније