Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ rtcg/beta ]

09. 02. 2020. 08:05   >>  08:15 1

FILMOVI I CEREMONIJA

“Noć Oskara" na TVCG2

U Los Anđelesu večeras biti održana 92. ceremonija dodjele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke.

Prenos ceremonije dodjele Oskara je pola sata poslije ponoći na Drugom programu TVCG. U 20.00 sati na TVCG2 biće emitovan film “Kraljev govor”, u 22.00 sata “Katanac za bol”, filmovi koji su ranije dobili Oskara.

Pratite “Noć Oskara" na TVCG2. Prenos možete pratiti i na Portalu RTCG.

Film "Joker" (Džoker) reditelja Toda Filipsa sa Hoakinom Finiksom u glavnoj ulozi postao je favorit za prestižnog Oskara jer je osvojio najviše, 11 nominacija za tu filmsku nagradu. "Džoker" je nominovan između ostalog za najbolji film, najbolju režiju, najbolji adaptirani scenario kao i za brojne tehničke kategorije.

Ostala tri favorita su "The Irishman" (Irac) Martina Skorsezea, "Once Upon a Time... in Hollywood" (Bilo jednom u Holivudu) Kventina Tarantina i "1917" Sema Mendeza sa po deset nominacija.

Južnokorejski film "Parasite" (Parazit) reditelja Bong Džun Hoa osvojio je šest nominacija, kao i "Marriage Story" i "Jojo Rabbit".

Mnogi prognoziraju da bi najveći broj Oskara mogao da osvoji ratna drama "1917", koja je ranije osvojila nagradu za najbolji film Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), nagradu Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA), kao i Zlatni globus. Te nagrade koje se dodeljuju u januaru često su pokazatelji i dobitnika Oskara.

Favorit za Oskara za najboljeg glumca je Hoakin Finiks za ulogu u filmu "Džoker". Glumac je dobio nagradu BAFTA. Pored Finiksa u toj kategoriji se takmiče Antonio Banderas, Leonardo DiKaprio, Adam Drajver i Džonatan Prajs.

Za najbolju glumicu se takmiče Sintija Erivo, Serše Ronan, Skarlet Johanson, Šarliz Teron i Rene Zelveger.

U kategoriji za najbolju mušku sporednu ulogu ocjenjuje se da bi Oskara mogao da dobije Bred Pit koji još nije dobio to priznanje. Među nominovanima su i Tom Henks, Al Paćino, Džo Peši i Entoni Hopkins.

Među nominovanim za najbolji strani film nalazi se film Sjeverne Makedonije "Zemlja meda" (Honeyland). Na spisku u toj kategoriji su i "Corpus Christi" (Poljska), "Dolor y gloria" (Španija), "Parasite" (Južna Koreja) i "Les Miserables" (Francuska).

Na ceremoniji će biti odato priznanje nedavno preminulom velikanu zlatnog doba Holivuda Kirku Daglasu, kao i preminuloj košarkaškoj zvezdi Kobiju Brajantu.

Američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka i ove godine je na meti kritika zbog nedostatka raznolikosti.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније