Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavila: R.P. ]

14. 12. 2019. 10:34 >> 10:29

NAJBOLJI ZA KRAJ

Projekcijama u Podgorici i Kotoru završava se festival "Ubrzaj"

Jubilarno, desto izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" završava se danas projekcijama u Podgorici i Kotoru. Uvod u posljednji dan Festivala u Crnogorskom narodnom pozorištu je dodatna projekcija filma "Dnevnik Diane Budisavljević" u 15 sati, a zbog ogromnog interesovanja publike, saopšteno je iz CGO-a.

Od 17 sati slijedi film "Alis i gradonačelnik", francuskog reditelja NiKolasa Parisera. Ovaj suptilno satirični film nagrađen je najprestižnijim priznanjem u sekciji 15 dana autora u Kanu - Europa Cinemas Label.

"Gradonačelnik Liona Pol Terano, pati od egzistencijalne krize. Nakon 30 godina u politici, osjeća se potpuno prazno i lišen ideja. Kako bi to prevazišao, Pol angažuje mladu i pametnu filozofkinju Alis Ajman, za neobičan posao predlaganja ideja gradskoj skupštini. Kroz njihov odnos reditelj na duhovit i dirljiv način preispituje savremeni život, kroz filter dvije generacije. Dijalog dvije dijametralno suprotne ličnosti koje preispituju sve ono u šta su do tada vjerovale", navodi se u saoppštenju.

Festival zatvara maestralno ostvaranje višestruko nagrađivanog Patricia Guzmana "Kordiljeri snova" u 20 sati, koji je proglašen za najbolji dokumentarni film ovogodišnjeg Kanskog festivala.

Patricio Guzman napustio je Čile prije više od 40 godina, ali nikad nije prestao razmišljati o toj zemlji i kulturi.

"U Čileu, tamo gdje Sunce izlazi, ono je moralo da dosegne brda, zidove i vrhove prije nego što je obasjalo posljednju stijenu Kordiljera. U mojoj zemlji, Kordiljeri su svuda. Međutim, za Čileance, to je nepoznata teritorija. Nakon što sam bio na sjeveru zbog 'Nostalgije za svjetlošću' i jugu zbog 'Dugmeta od sedefa', osjećam se spremnim da snimim ovu beskrajnu kičmu Čilea ne bih li istražio njene tajne, moćne istine iz davne i savremene istorije Čilea" zapisao je on.

Paralelno, završava se i šesto izdanje Festivala Ubrzaj u Kotoru gdje će publika danas biti u prilici da, u kino Boka, vidi filmove "Upoznati Gorbačova" u 18 sati, "Noćna sesija" u 19:40 i "Koja je ovo država!" od 20 sati.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније