Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Maša Mališić Ljumović ]

03. 11. 2019. 12:15   >>  12:12 13

ANDREA AKOVIĆ

Prva Crnogorka na Njujorškoj filmskoj akademiji

Jureći za najvećom ljubavi, glumom, talentovana Crnogorka Andrea Aković prije šest godina pošla je na studije u Sarajevo, odakle sada pakuje kofere, jer je njen dar prepoznala jedna od vodećih filmskih i glumačkih škola u Americi, Njujorška filmska akademija. Aković će se od januara naći u klasi među 15 odabranih talenata iz cijelog svijeta.

Mlada Podgoričanka je prva crnogorska glumica koja je dobila priliku da svoj talenat nadogradi na toj prestižnoj Akademiji, a za to, ne baš jeftino školovanje, očekuje podršku države.

Vedra i nasmijana, Andrea je već očarala pozorišnu publiku u Bosni i Hercegovini, gdje je nakon završene Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu ostala da radi. Već sa 26 godina uspjela je da ostvari san većine evropskih glumaca, da doživi premijeru filma na Kanskom filmskom festivalu. “Ruku pod ruku” sa svojom partnerkom iz filma “The Sign”, legendarnom jugoslovenskom glumicom Sekom Sablić, Andrea je zablistala na velikom platnu pred najvećim auditorijumom sedme umjetnosti u gradu na Azurnoj obali.

Dio je velikih pozorišnih projekata u BiH, ali svoj talenat nije još pokazala na crnogorskoj pozornici.

Primljena si u jednu od najvećih akademija filma i glume u Americi, ispričaj nam kako si došla na ideju da se prijaviš i na koji način si izabrana da budeš dio te ekipe?

Nakon što sam snimila prvi kraki film ,,The sign” čija je premijera bila u Kanu ove godine, poželjela sam da se dalje školujem za filmsku glumu. Odlučila proguglati i naći master program na koji bih se prijavila. Moja je namjera tog dana bila samo da vidim kako aplikacija izgleda, s obzirom na to da nikad prije nisam to istraživala, Međutim, ispunila sam cijelu prijavi i tako je počelo.

Nakon toga mi se vrlo brzo  javio asistent sa akademije i vodio me kroz proces prijavljivanja. Prijemni ispit se sastojao od dva monologa, komedija i drama, od 60 do 90 sekundi. Dobila sam tačne upute na koji način treba da se snimim i šta traže. Poslala sam svoj snimak i nakon nekoliko dana sam dobila poziv od asistenta koji mi je saopštio da sam primljena i da sam dobila stipendiju za talente u iznosu od 9.000 američkih dolara, što nisam uopšte očekivala.

Da li znaš šta te tamo očekuje, koliko ćeš imati kolega na klasi, koliko će trajati usavršavanje?

Očekuje me vrlo sličan program kao i u našim glumačkim školama, osim što je gluma pred kamerom, pa ću imati priliku da stalno budem na setu što je i bila moja velika želja koja me je pokrenula. Dakle, stručni predmeti su skoro isti kao i na osnovnim studijama naših glumačkih akademija. Časovi glume su koncipirani tako da se dobije scenario i priprema se sedam dana nakon čega se čitave naredne sedmice snima. Na klasi je 15 ljudi iz ijelog svijeta. Prva godina je u  Njujorku i traje  osam mjeseci, a druga godina je u Los Anđelesu i traje 16 mjeseci.

Ako se ne varam, ti si prva crnogorska glumica koja će imati priliku da uči u jednoj od vodećih škola iz oblasti filma i glume u Americi. Kako si se osjećala kada si vidjela da si primljena, jer znamo da je to san ogromnog broja tvojih mladih kolega širom svijeta?

Da, tako je, prva sam iz Crne Gore koja je primljena na ovakvu vrstu studija. Kad sam saznala da sam primljena bila sam u šoku naravno. Čekanje rezultata me je tjeralo na analiziranje svega što mi se dogodilo u dosadašnjem profesionalnom životu i baš je bilo emotivno. Ma, bila sam jako srećna i još uvijek sam naravno. Mnogo sam zahvalna što imam priliku da učim glumu u toj prestižnoj ustanovi.

U maju si se sa filmom Sign, u kom si glumila sa legendarnom Sekom Sablić predstavila na festivalu u Kanu. Kakve utiske nosiš sa najvećeg evropskog filmskog festivala?

Kan je stvarno jedan veliki festival, najznačajniji u Evropi tako da nosim sa sobom mnogo lijepa sjećanja sa te filmske premijere, sa moje prve filmske premijere u životu. Mislim da ću to pamtiti čitavog života. Filmski centar Crne Gore i Udruženje glumaca su mi pomogli da odem u Kan i mnogo to cijenim.

Veoma si angažovana na teritorili Bosne i Hercegovine, kaži nam na kojim projektima trenutno radiš?

Trenutno igram predstavu ,,Tvoj sin Huckleberry Finn” mladog BiH režisera Alena Šimića u Narodnom pozorištu u Tuzli i dječiju predstavu ,,Lakonoga u čarobnoj šumu” u Centru za kulturu u Sarajevu. Radim u Hospitality sektoru u East West Centru Harisa Pašovića gdje pripremamo novi festival koji će se održati u decembru ove godine. Dio sam performansa ,,Nasilje nad novinarkama” koji se ovih dana održava u nekoliko gradova BiH.

Kakvi su ti planovi u narednom periodu i šta je sljedeći korak u vezi sa školovanjem na NYFA?

U narednom periodu se bavim papirologijom naravno. Ali ono najbitnije, pokušavam da nađem sredstva kako bih mogla da odem jer su škole u Americi jako skupe, tako da ja očekujem podršku države s obzirom na to da sam prva osoba iz Crne Gore koja je primljena na ovaj studij.

Kada će crnogorska publika imati priliku da te gleda u nekom projektu?

Za Crnu Goru nažalost još uvijek ne znam i ne mogu govoriti o ponudama. Ali svakako da će to biti jedan poseban trenutak kad zaigram u svojoj zemlji. Radujem se tome naravno.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније