Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

25. 09. 2019. 22:39 >> 22:46

ANDRO MARTINOVIĆ

Vrijeme je najvažniji resurs tokom snimanja filma

Nesumnjivo da se u tako dugom trajanju vremena mijenjala i da je Mojkovačka filmska jesen kao i druge manifestacije na prostoru Jugoslavije trpjela posledice onih društvenih događaja koji su u dobroj mjeri obilježile naše živote. Naravno, i odnos prema filmu kao i status filma se mijenjao, došlo je do značajnih tehnoloških promjena. Imali smo jednu vrstu kulturnog prevrata u kojem su mnoge bioskopske sale izgubljene, neki su ljudi otišli, došlo je do prekida proizvodnje filmova, ovako komentariše festival, koji je tokom svog trajanja imao uspone i padove, reditelj Andro Martinović.

"Sve se to odrazilo i na publiku i svi smo prinuđeni da pravimo pionirske korake, takav je slučaj i sa ljudima koji rade na ovom festivalu, i mislim da je važno da uključe što više mladog svijeta, jer stvaramo publiku iznova. Među njom, nesumnjivo, ima interesovanja što potvrđuju razni kulturni događaji koji se organizuju u gradu i koji gotovo uvijek privuku dobar dio publike. Zato treba obezbjeđivati u kontinuitetu dobre programe koji će vratiti i dio publike koji za sada ne prati te događaje”, kazao je Martinović.

Ovogodišnji festival otvorio je Martinovićev film “Između dana i noći”, koji je snimljen za dvadeset dana i montiran za nepun mjesec.

"Mnogi prenebegnu tu činjenicu, možda i zbog toga što mnogima nije blizak taj proces na filmu, ali zaista je to ona vrsta ustupka koji može da ostavi najviše posledica na ono što radite. Za nas je najvažniji resurs, kada radimo na filmu, vrijeme, kada izgubite jedan snimajući dan, to je nekada nenadoknadivo kada imate film složene strukture sa velikim brojem aktera koji se pojavljuju ispred kamere, a prinuđeni ste da ga uradite u tako kratkim rokovima. Razlozi su bili produkcijske prirode, odnosno u ograničenosti budžeta kojim smo raspolagali", kaže Martinović.

U takvim okolnostima i sa mladim glumcima koji su prvi put na filmu, uz naravno iskusna glumačka imena kao što je Lazar Ristovski, kako je sve to izgledalo na snimanju?

"To je proces koji je dosta složen i nije isti od dana do dana. Nastojao sam da na osnovu sredstava kojim sam raspolagao okupim najbolju moguću ekipu, naravno, nije moguće uvijek doći do svih koje bi želio zbog termina koji se preklapaju i uslova u kojima smo radili. Beskrajno sam zahvalan svima koji su učestovali u filmu jer znam da su dali doprinos u skladu sa svojim mogućnostima."

Crnogorska premijera bila je u aprilu, svjetska pola godine ranije. Na kakav je prijem kod publike naišao film?

"Još uvijek, zbog opterećenosti koju sa snimanja još nosim u sebi, ne mogu dobro da procijenim, ali mi se čini mi se da gledalac koji se prvi put sretne sa njim može da pronađe nešto što mu je zanimljivo. U toj trodjelnoj strukturi ponuđene su različite vrste priča koje uvijek nađu svog gledaoca dok s druge strane imate taj limit da kada je film takav da te priče na neki način jedn a drugoj konkurišu, tako da će neko reći aha ovo mi je blisko a ovo mi se ne dopada. Ponavljam, bili smo prinuđeni da film uradimo na takav način ili da da odustanemo. Smatram, ipak, da smo napravili jedan dostojanstven film."

Film “Između dana i noći“ biće crnogorski kandidat za Oskara.

"Komisija je dala jednoglasnu podršku, premda se radi o specifičnoj situaciji. Naime, mi smo bili jedini kandidat, iako su još neki filmovi ispunjavali uslove. Komisija može i u tom slučaju da ne da svoj glas. Važno je da naš film bude prisutan tamo, da se zna da Crne Gora iz godine u godinu proizvodi filmove, koji mogu biti pristojni i tamo se predstaviti na način koji je možda i bolji od uslova u kojima radimo. Biće to zanimljivo iskustvo za nas jer će film gledati publika kojoj je ta umjetnost, u neku ruku sve na njvišoj profesionalnoj razini na mjestu koje je jedna vrsta sinonima za filmsku industiju i tamo čuti mišljena o filmu."

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније