Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Beta ]

28. 08. 2019. 22:46 >> 22:47

POČEO VENECIJANSKI FESTIVAL

Debata o Polanskom i rodnim kvotama

Međunarodni filmski festival u Veneciji počeo je danas raspravom direktora festivala Alberta Berbera i predsjednice žirija Lukrecije Martel o zaslugama učešća Romana Polanskog na festivalu i o potrebi rodnih kvota.

Na uvodnoj konferenciji za novinare novinari iz cijelog svijeta pitanjima su uveli u raspravu Berberu i Martel o uključivanju novog filma kontraverznog reditelja u trku za Zlatnog lava kao i o nedostatku režiserki u konkurenciji za nagradu.

Berbera je opravdavao učešće Polanskog koji je, nakon što je priznao da je imao seksualne odnose sa maloljetnicom, pobjegao iz Amerike i bio bjegunac 40 godina.

"Uvjeren sam da moramo da pravimo razliku između umjetnika i čovjeka. Istorija umjetnosti je puna umjetnika koji su činili zločine različite prirode, različite ozbiljnosti. Ipak, nastavili smo da razmatramo i često se divimo njihovim umjetničkim djelima. A isto važi i za Polanskog koji je, po mom mišljenju, jedan od posljednjih majstora koji je još uvijek aktivan u evropskoj kinematografiji", rekao je on.

Iako je žrtva Polanskog pozvala na okončanje slučaja, Martel se ne slaže da treba odvajati čovjeka od umjetnika.

"Neću učestvovati na svečanoj večeri koju je organizovao Polanski jer zastupam mnoge žene koje se bore u Argentini oko ovakvih pitanja i neću biti tu da mu čestitam. Ali mislim da je tačno da je ovdje na festivalu njegov film. Moramo razviti dijalog sa njim i ovo je najbolje moguće mjesto za ovakvu diskusiju", rekla je ona.

Njih dvoje su se još dublje sukobili oko pitanja kvota kao mjere za obezbjeđivanje rodne ravnopravnosti. Ove godine samo dva filma u konkurenciji režirale su žene, "Babyteeth" rediteljke Šeron Marfi i "The Perfect Candidate" koji je režirala Haifa Al Mansur.

Berbera je rekao da je pokušao da poboljša položaj žena na festivalu, ali da je manje žena poslalo film kao i da mnogi filmovi nijesu bili vredni učešća, ali da su polovinu izbornog komiteta činile žene.

"Da smo našli više filmova koje su režirale žene za koje smo mislili da se mogu takmičiti u glavnoj konkurenciji, uključili bismo ih", rekao je Barbera.

Dodao je da se potpuno protivi programskim kvotama za rješavanje nejednakosti, ali ih je predložio za druge stvari poput finansiranja i pristupa filmskoj školi.

Martel je osporila stav da festivalska programska kvota znači žrtvu izvrsnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније