Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

04. 08. 2019. 21:08 >> 21:08

TRAJE ČETIRI DANA

Filmski festival upotpunio ponudu Žabljaka

Green Montenegro International Film Fest počeo je na Žabljaku. Tema festivala je zaštita životne sredine, a filmovi će biti prikazani na otvorenom prostoru pored Crnog jezera. Tokom četiri dana trajanja festivala planirani su i brojni prateći programi kojim će biti upotpunjena turistička i kulturna ponuda Žabljaka.

Green Montenegro International Film Fest namijenjen je onima koje interesuje sedma umjetnost, ekologija, zaštita životne sredine i kultura. Filmovi koji će biti prikazani podijeljeni su u 3 kategorije: zaštita životne sredine, ekologija duše i promotivno-turistička.

"Imamo 22 filma ove godine u selekciji, 17 filmova koji su van kategorije ili u of programu i nekih 39 filmova koji su promoturistički u saradnji sa Ekotur film festom iz Zagreba koji će imati priliku već treće večeri da se predstavi na festivalu", kazao je direktor festivala Blagota Marunović.

Otvarajući festival, predsjednik skupštine Crne Gore Ivan Brajović je istakao da 28 godina nakon što je Crna Gora proglašena prvom ekološkom državom, nijesmo odgovorili istom pažnjom i obavezom prema prirodi kao što je ona nama.

"Crna Gora i njeni nacionalni parkovi moraju biti ogledalo našeg ukupnog razvoja. Ekologija je tek jedan segment civilizacijske kulture, ali jedan od najvažnijih jer se tiče zdravlja našeg čovjeka, njegove materijalne i duhovne egzistencije", kazao je predsjednik Skupštione Crne Gore Ivan Brajović.

"Uvjerena sam da ćemo u naredna četiri dana zajednički promišljati o potrebi zaštite životne sredine, da ćemo na jedan nekonvencionalan način, dakle, iz filmske vizure, možda bolje shvatiti da je ekološka revolucija budućnost koja je već počela", kazala je predsjednica Savjeta festivala ivana vojinović.

Green Montenegro International Film Fest doprinosi poboljšanju turističke i kulturne ponude i imidža Žabljaka, kaže predsjednik te opštine Veselin Vukićević.

"Ubijeđen sam da ćete svi vi u odlasku odavde postati pomalo režiseri premotavajući i slažući prelijepe slike i iskustva koja ste doživjeli tokom trajanja ovog festivala i sa ovog jedinstvenog prostora", kazao je predsjednik opštine Žabljak Veselin Vukićević.

Festival je otvoren filmom "Godina uz geostacioniranu orbitu" koji prikazuje snimke Zemlje sa meteorološkog satelita Himavari-8. Publika na Žabljaku je zatim vidjela novi film reditelja i scenariste Gorana Markovića snimljen nakon uspjeha istoimene pozorišne predstave "Delirium tremens". Glavni glumac Tihomir Stanić kaže da mu je to jedna od najdražih uloga.

"Pozorišnu predstavu ‘Delirium tremens’ je igrao Predrag Ejdus 15 godina, on se razboleo i neposredno pred početak snimanja ovog filma i preminuo, i film je posvećen njemu i nekim njegovim iskustvima i iskustvima nekih drugih glumaca", kazao je glumac Tihomir Stanić.

Ekologija, kultura i umjetnost vrijednosti su koje njeguju sva razvijena društva i mogu biti tačka povezivanja država, smatra producentkinja filma "Delirijum tremens" Marija Bereta.

"Ovaj festival može zaista da preraste u jedan veoma značajan festival ekološkog filma koji će biti mapiran u svetskim nekim okvirima i koji će zaista doneti unapređenju i naših međudržavnih odnosa i odnosa na nivou kulture koja je najvažnija kada nacije treba da se povezuju", kazala je Bereta.

Green Montenegro International Film Fest biće zatvoren u utorak 6. avgusta kada će biti dodijeljene i nagrade za najbolja filmska ostvarenja.

Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније