Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Izvor: Klix.ba Objavila: M.M.Lj. ]

10. 06. 2019. 21:16 >> 21:15
1

ISTINITA PRIČA

Priča vatrogasca iz Černobilja je zastrašujuća

HBO-ova miniserija "Černobilj" u rekordnom roku je postala globalni fenomen i premašila popularnost serija o kojima se u posljednje vrijeme mnogo govorilo. Autori serije vjerno su prenijeli rekonstrukciju događaja nuklearne katastrofe koja se dogodila u aprilu 1986. godine, a gotovo svi likovi iz serije su stvarni.

Stvaran je i lik vatrogasca Vasilija Ignjatenka kojeg je utjelovio Adam Nagaitis. Ignjatenko je među prvima odgovorio na poziv i otišao da gasi eksploziju u Černobilju, dok njegova trudna supruga Ljudmila ostaje kod kuće. Zbog radijacije kojoj je bio izložen Vasilij je odvezen u bolnicu u Pripjatu, a zatim i u Moskvu gdje ga trudna supruga posjećuje bez obzira na opasnost. Od posljedica radijacije je ubrzo preminuo u najgorim mukama, a stravični detalji njegove smrti prikazani su i u seriji.

Njegova supruga Ljudmila je nakon toga rodila djevojčicu koja je od posljedica radijacije preminula nakon samo četiri sata. Upravo je Ljudmila ispričala šta se događalo te kobne aprilske noći, ali i danima nakon toga.

Posljednje dane Vasilija Ignjatenka ispričala je Svetlani Aleksijevič koja je za knjigu "Glasovi Černobilja: Usmena istorija nuklearne katastrofe" 2015. godine dobila Nobelovu nagradu. Ispričala je kako su ona i Vasilij trebalo da ide u posjetu njegovim roditeljima u Bjelorusiji. Noć uoči njihovog odlaska uslijedio je poziv, a Vasilij je otišao misleći da se radi o običnom požaru.

"Pokušali su da ugasei plamen nogama dodirujući vreli grafit. Nisu imali adekvatnu opremu i niko im nije rekao koje su opasnosti zračenja", ispričala je Ljudmila.

Nakon što je prebačen u Moskvu Ljudmila je otišla za njim. Ljekari su je pustili da ga vidi na pola sata ne dozvoljavajući joj da plače ni da mu se približava.

"Ako počnete plakati, odmah ću vas izbaciti. Ne grlite se i ne ljubite. Nemojte mu se približavati", prisjetila se ljekarovih riječi.

Ubrzo je postalo jasno zbog čega joj nije bilo dozvoljeno da mu se približava.

"Posljednja dva dana iskašljavao je komadiće svojih organa. Njegova koža je počela pucati i ubrzo je bio prekriven čirevima. Kada bi okrenuo glavu, pramen kose bi ostao na jastuku. Preminuo je tačno 14 dana nakon što je doveden u bolnicu u Moksvu, baš kao i svi vatrogasci koji su u noći eksplozije gasili vatru u Černobilu", ispričala je Ljudmila.

Vasilij je preminuo u 25. godini, a sahranjen je u limenom lijesu koji je prekriven betonom zbog činjenice da je njegovo tijelo i dalje bilo radioaktivno.

Ljudmila Ignatenko još je živa i živi u Kijevu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније