Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavila: M.M.Lj. ]

03. 06. 2019. 15:50 >> 15:50

PROJEKAT VIDE OGNJENOVIĆ

Četiri nagrade za "Kozocid" na Sterijinom pozorju

Autorski projekat Vide Ognjenović "Kozocid",u produkciji Gradskog pozorišta, osvojio je četiri nagrade na 64. Sterijinom pozorju.

 

Vidi Ognjenović pripala je Sterijina nagrada za tekst savremene drame, Igoru Đorđeviću, za ulogu Profesora,dodijeljena je nagrada za glumačko ostvarenje, dok je priznanje za najbolju scenografiju osvojio Geroslav Zarić. Ansambl „Kozocida“ dobio je i, posebno vrijednu, nagradu publike 64. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu (prosječna ocjena 4,66).

Odluke o nagradama donio je žiri u sastavu: književnik Dževad Karahasan (predsjednik, BiH), dramaturškinja Dora Delbjanko (Hrvatska), kostimografkinja Dragica Laušević (Srbija), glumica Andrea Janković (Srbija) i reditelj Dušan Petrović (Srbija).

“Ovogodišnje Pozorje ponudilo je dva pogleda na teatar i dva tipa teatarskog rada. Jedan tip je onaj koji se oslanja na klasične dramske i teatarske principe, koji dakle računa s visoko artikulisanim likom, sižeom koji se razvija u skladu s nekom imanentnom logikom, sa subjektom (a subjekt je uvijek onaj koji govori) i njegovim glasom. Drugi tip je onaj u kojem govoreći subjekt nije osoba to jest lik, nego grupa, teatar kolektiva koji se odriče artikulacije za ljubav glasnoće. Izbor koji je ovogodišnje Pozorje ponudilo pokazao je da su ova dva tipa teatra komplementarna a ne međusobno suprotstavljena, da njihov odnos nije konflikt nego dramska napetost. Zato je žiri ovogodišnjeg Pozorja imao težak i lijep zadatak – valjalo je našim odlukama sačuvati dramsku napetost, kao temelj izbora, a istovremeno pokazati komplementarnost tipova teatra zastupljenih u izboru. Činjenica da su odluke žirija uglavnom donesene većinom glasova svjedoči o tome da smo imali težak i lijep zadatak, koji smo ozbiljno shvatili – zaključio je žiri 64. Pozorja. 

Od 26. maja do 3. juna, pored predstave Gradskog pozorišta, u selekciji 64. Sterijinog pozorja našlo sejoš je sedam produkcija:„Petrijin venac“ Ateljea 212 iz Beograda, „Zla žena“ Narodnog pozorišta iz Subotice, „Neustrašive - kao i sve slobodne devojke“ u izvođenju Dojčes teatra iz Berlina, „Karolina Nojber“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, „Hasanaginica“ Novosadskog pozorišta, „M.I.R.A“ u produkciji Bitef teatra i „Bolivud” u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd. Sterijina nagrada za najbolju predstavu dodijeljena je „Hasanaginici“ u režiji Andraša Urbana, dok je priznanje za najbolju režiju pripalo Kokanu Mladenoviću za predstavu „Karolina Nojber“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније