Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

16. 02. 2013. 08:49 >> 08:50

DJEČAK

Berlin video: Posljednji film Rivera Finiksa

Američki glumac River Finiks „vratio se” na veliko platno na 63. Berlinskom filmskom festivalu, 20 godina nakon smrti. Reditelj Džrodž Sluzer spasio je snimke nedovršenog filma „Dark Blood” (Tamna krv) iz 1993. a djelove koji nedostaju popunio je naracijom.

 

 

River Finiks, jednan od najtalentovanijih glumaca svoje generacije, iznenada je preminuo od, kako se pretpostavlja, predoziranja drogom u 24. godini, 10 dana prije nego što je snimanje filma „Dark Blood” trebalo da se završi.

Britanski glumac Džonatan Prajs, koji je igrao uz Finiksa i Džudi Dejvis u priči o paru izgubljenom u američkoj pustinji, kaže da nije imao razloga da sumnja da je mladi glumac uzimao droge na snimanju.

„Bio je to izvanredan mladi čovjek”, kazao je Prajs na konferenciji za novinare u Berlinu. „Ne mogu da vjerujem da je tada imao 23, bio je veoma zreo za svoje godine. Pravo je uživanje bilo raditi sa njim. Nikada ga nijesam vidio kako uzima drogu niti sam primijetio da je bio drogiran. U to vrijeme bio je veoma posvećen tome da ostane 'čist'”. 

U filmu „Dark Blood” Finiks tumači Dječaka, poremećenog mladog udovca indijanskog porijekla koji spasava par bogataša, Harija i Bafi, kada im se kola pokvare u sred pustinje.

Mračni, zamišljeni usamljenik, brzo postaje predmet Bafine pažnje. Međutim, par postaje uznemiren kada im Dječak pokaže bunker koji će ga spasiti od kraja svijeta, a uznemirenost prelazi u strah kada on odbije da ih odvede do prvog grada.

Činjenica da je „Dark Blood” dospio u bioskopsku salu je sama po sebi malo čudo. Sluzer je 1999. saznao da je osiguravajuća kuća planirala da uništi kopije filma i doletio je iz rodne Holandije na vrijeme da ga spasi.

Kada se 2007. ozbiljno razbolio, Sluzer je imao 80 godina i riješio je da proba da dovrši ono što je započeo. Budući da je četvrtina materijala nedostajala, prilagodio je scenario onome čime je raspolagao a naracijom je objasnio djelove koji su nedostajali. Uprkos svemu, dobijen rezultat je vrlo koherentan.

Još se, međutim, ne zna da li će šira publika biti u prilici da pogleda gotov film, jer nije postignut dogovor sa kompanijom koja ima prava na distribuciju.

„Oni su nezgodni pregovarači”, kaže Sluzer. „Milijarderi među čijim se akcijama, uz bolnice i hotele, greškom našao i jedan film. Njih ne zanima kultura, već novac”.

Sluzer je dobio blagoslov od porodice Finiks da završi film. Upitan zašto je odabrao Finiksa za glavnu u ulogu, reditelj je rekao:

„Zato što sam želeo da napravim kontrast između njegovog imidža ljepotana i ovog uvrnutog, pomalo ludog karaktera”.

Trejler za film "Dark Blood" možete pogledati ovdje:

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније