Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Tanjug, objavila B.B. ]

20. 04. 2019. 16:30 >> 16:31

KANSKI FILMSKI FESTIVAL

Počasna Zlatna palma Alenu Delonu

Zvezda filmova "Roko i njegova braća", "Samuraj", "Gepard" i "Gospodin Klajn", francuski glumac Alen Delon, dobitnik je ovogodišnje počasne Zlatne palme na Filmskom festivalu u Kanu koji se održava od 14. do 25. maja.

Delon se proslavio 1960. godine ulogom Toma Riplija u filmu "U zenitu sunca", baziranom na adaptaciji romana Patriše Hajsmit, a tri godine kasnije je bio nomanovan za Zlatni globus za ulogu u filmu "Gepard", piše Holivud riporter.

Umjetnički direktor Kanskog festivala Teri Fremo, rekao je da se Delon premišljao da li da prihvati nagradu.

"Ovde govorimo o divu, o živoj legendi, o globalnoj ikoni", rekao je Fremo, dodajući da je Delon glumio u nebrojano mnogo remek djela.

Neki od tih remek djela uključuju holivudske klasike "Žuti Rols-Rojs" iz 1964, "Jednom lopov" koji je izašao naredne godine i "Devojka na motociklu" iz 1968. godine.

Zajedno sa Brižit Bardo glumio je u filmu "Duhovi mrtvih", baziranom na pričama Edgara Alana Poa.

Alen Delon je 1968. bio osumnjičen za ubistvo svog telohranitelja, jugoslovenskog državljanina Stevice Markovića, kojeg je upoznao na snimanju filma "Marko Polo" u Beogradu.

Delon je kasnije oslobođen optužbi usljed nedostatka dokaza.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније