Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

18. 03. 2019. 18:08 >> 17:32

FILMSKI PROGRAM CNP-A

Cinema studio za ljubitelje autorskog filma

U okviru filmskog programa CNP-a, pod nazivom Cinema Studio, 21, 22. i 28. marta će premijerno u Podgorici biti prikazana dva nagrađivana filmska ostvarenja koja su izazvala najviše pažnje u 2018. godini.

Cinema studio je program Crnogorskog narodnog pozorišta, namijenjen ljubiteljima autorskog filma koji će imati priliku da vide ostvarenja koja u Crnoj Gori teško dolaze do bioskopskih dvorana.

Na konferenciji za šampu, održanoj u ponedjeljak 18. marta u CNP-u, umjetnički direktor Željko Sošić kazao je da je želja CNP-a da, u saradnji sa Filmskim centrom CG omogući publici prikazivanje evropskih i svjetskih umjetničkih filmova.

"Crnogorsko narodno pozorište, u skladu sa svojim potencijalom nastavlja da razvija saradnju sa kulturnim institucijama u Crnoj Gori. Nakon decenijske i više nego uspješne saradnje sa Muzičkim centrom Crne Gore, CNP otvara vrata za saradnju sa Filmskim centrom Crne Gore. Na ovaj način nacionalni teatar ostaje hram kulture i vrhunske umjetnosti, muzičke, pozorišne i, sada i filmske, u kojoj će naša publika uživati.“

Sehad Čekić, direktor Filmskog centra CG izrazio je zahvalnost i čestitao CNP-u na ideji da kreira prostor u kome će se publika redovnije upoznavati sa onim što je najbolje u evropskoj i svjetskoj kinematografiji.

"Ono što je izuzetno važno za kinematografski ekosistem jeste da imamo uvid kako u blokbastere, filmske spektakle, tako i u umjetničke filmove koji ne nalaze lako svoj put do komercijalnih bioskopskih dvorana. Programski segment Cinema Studio prilazi filmu sa umjetnički valorizovane strane i ideja da u Podgorici konačno imamo prostor u kome će se redovno prikazivati ta vrsta filmova je nešto je Filmski centar morao podržati i prepoznati kao šansu da, zajedno sa CNP-om, kreira jedan mnogo bolji ambijent za konzumaciju filmova", kazao je Čekić.

Prva dva ostvarenja koja će, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, biti prikazana u ovom programu su filmovi koji su bili nominovani u kategoriji najbolji evropski film na dodjeli nagrada Evropske filmske akademije i u čijem znaku prolazi ova filmska sezona.

Program Cinema studia biće otvoren najboljim evropskim filmom po izboru Evropske filmske akademija (EFA), ostvarenjema velikog poljskog reditelja Pavela Pavlikovskog „Cold war“(“Hladni rat”).“Hladni rat”, priča o jednoj strastvenoj ljubavnoj vezi pedesetih godina prošlog vijeka, premijerno je prikazana na festivalu u Kanu gdje je Pavlikovski nagrađen kao najbolji reditelj. “Hladni rat” apsolutni je pobjednik EFA, gdje je dobio pet nagrada od šest za koliko je bio nominovan. 

Film je na repertoaru 21. i 22. marta u 20.30h na Sceni Studio.

Drugi film koji će publika CNP-a moći da pogleda u okvira programa Cinema studio je „Happy as Lazzaro“ (“Srećan kao Lazaro”) italijanske rediteljke Aliće Rohvaher, takođe premijerno prikazan na Kanskom filmskom festivalu gdje je nagrađen za najbolji scenario. Osim nominacija za najbolji film, na EFA dodjeli nagrada “Srećan kao Lazaro” imao je još tri nominacije, a na kraju je dobio specijalno priznanje. Ovaj film je priča o “kraljici cigareta” i kraljevstvu koje kontroliše, farmi na kojoj radnike tretira kao robove. Film je na repertoaru 28. marta.

Urednik programskog segmenta Cinema Studio, Vuk Perović, istakao je da je jako važno da živimo u skadu sa dešavanjima u svijetu, i da to, naravno, važi i za dešavanja u svijetu kinematografije. „Cinema Studio će prikazivati najvažnija filmska ostvarenja, koja obilježavaju trenutak u kome živimo. Jako mi je drago što se pokrenuo ovaj projekat i što ćemo svi biti u prilici da pogledamo ove filnmovce u pravom ambijentu, odnosno na velikom platnu.“ Perović je najavio da će, pored „Cold war“ i „Happy as Lazzaro“, publika u narednom periodu imati priliku da pogleda i filmove: “Dogman” autora Matea Garonea,“Djevojka” reditelja Lukasa Donta i “Granica” Alija Basija.

Cijena ulaznice je 3 eura i mogu se rezervisati u kupiti na internet sajtu pozorišta www.cnp.me.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније