Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavio: I. P. ]

12. 03. 2019. 13:06 >> 12:45

GOSTIVALI U HRVATSKOJ

Zagrepčani aplauzom nagradili "Sina"

Nagrađivana crnogorska predstava "Sin", autorke Mirjane Medojević, u režiji Mirka Radonjića, još jednom je izazvala burnu reakciju publike, ovoga puta kao gostujuća predstava zagrebačkog pozorišta Teatar&TD.


Reditelj Mirko Radonjić, i sam je dio generacije koja je odrastala u vrijeme rata devedesetih godina.

Upravo na njoj je razumijevanje da svjedočimo negiranju da se to vrijeme uopšte desilo. Sa svojom ekipom, reditelj je u procesu tragao za najboljim načinom da se te ključne teme otvore.

Publika je aplauzom koji je dugo trajao pokazala da ova priča zbog svoje dubine, glumačke igre, naposlijetku emocija koje izaziva u nama, predstavlja najboljeg ambasadora onoga što zovemo angažovanim teatrom.

"Nakon dugo vremena imam vjeru u pozorište, angažovano pozorište koje progovara o odgovornosti. Pitanje rata je važno, ne smijemo ga zaboraviti, moramo preuzeti odgovornost, rane su i danas prisutne, ne možemo pobjeći. To su priče koje su ogledalo svih nas, bez obzora da li smo učestvovali, a moja generacija nije. Važno je razgovarati o tim temama,zejadno, pružiti ruku pomirenja, složiti se i skupiti, jer zajedno smo jači. Zagrebačka publika je apsolutno spremna prihvatiti ovakav tip pozorišta i ovakve teme, mora razmišlati o njima i neizmjerno mi je drago da je ova predstava gostovala u Teatru&TD. Mislim da bih se osjećao zakinutim da nisam pogledao ovu predstavu Zetskog doma. Jako poštujem glumce u njoj, na sceni se dešava majstorstvo igre", kazao je hrvatski glumac Romano Nikolić.

"Večerašnja predstava nas je iznendila i blago šokirala. Ne srijećemo često ove teme, daleko je ova naša regija od proživljavanja ovakvih tema i katarzi. To su jako bolne teme, zato je potrebno još i više ovakvih predstava. Ima nešto literature o tome, ali u pozorištu nije tako. Glumci su bili izvanredni. Sadržaj je fantastičan", kazala je Milanka Bulatović, predsjednica Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније