Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavio: O.Z. ]

19. 02. 2019. 13:04 >> 12:32

SARADNJA U KINEMATOGRAFIJI

S Mađarskom raditi na uspostavljanju filmskog studija

Tokom zvanične posjete Mađarskoj, ministar kulture Aleksandar Bogdanović posjetio je dva filmska studija, Origo i MAFILM, gdje je sa direktoricama Martom Feksi Horvat i Ildiko Kovač razgovarao o mogućnostima saradnje na uspostavljanju filmskog studija u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz MInistarstva kulture, istaknut je značaj filmskih studija ne samo u procesu filmske proizvodnje, već i u povezivanju filmskih stvaralaca, a sagovornici su i ukazali na njihov značaj i u procesu obrazovanja kadrova u oblasti dramskih i audio-vizuelnih umjetnosti.

"Iskustva mađarskih kolega izuzetno su dragocjena, naročito u pogledu namjera da u Crnoj Gori bude otvoren filmski studio. Vjerujem da će dvije države zajednički raditi na uspostavljanju filmskog studija u Crnoj Gori, imajući u vidu progres mađarske kinematografije", istakao je Bogdanović.

Tokom posjete Mađarskoj, ministar Bogdanović sastao se i sa predstavnicima Nacionalnog filmskog fonda Mađarske i ukazao na mogućnost saradnje u oblasti koprodukcija, budući da Filmski centar Crne Gore raspisuje konkurse za manjinske koprodukcije.

"Crna Gora je posebno zainteresovana za koprodukcionu saradnju, bilo kao većinski ili kao manjinski koproducent, a ti napori praćeni su usvajanjem revidirane Konvencije Savjeta Evrope o kinematografskoj koprodukciji, ali i činjenicom da smo članice MEDIA potprograma Kreativne Evrope, a od 1. januara ove godine i fonda Savjeta Evrope – Eurimages", podsjetio je Bogdanović.

Saopšteno je da je Bogdanović upoznao sagovornike o podsticajnim mjerama koje predviđa Zakon o kinematografiji prema kojem se za snimanja na teritoriji Crne Gore inostranim filmskim stvaraocima nudi povraćaj sredstava u iznosu od 25 odsto.

Ministar kulture je naglasio neophodnost saradnje krovnih institucija u oblasti kinematografije i izrazio zadovoljstvo zbog moguće saradnje sa Filmskim centrom Crne Gore.

"Sagovornici su istakli izuzetno kvalitetnu i sadržajnu međuinstitucionalnu saradnju i iskazali spremnost da kroz prenos znanja i obuke u deficitarnim oblastima za stručnjake u Crnoj Gori, nastave sa učvršćivanjem partnerstva", navodi se u saopštenju.

Crnogorski umjetnici da učestvuju na Art Marketu

Tokom zvanične posjete Mađarskoj, Bogdanović se sastao i sa direktorom Art Marketa Atilom Ledenjijem.

"Tom prilikom, iskazana je spremnost da se crnogorskim umjetnicima, omogući da učestvuju na ovoj najvećoj umjetničkoj izložbi i vodećoj međunarodnoj manifestaciji te vrste u Istočnoj Evropi", naveli su iz Ministarstva.

Tokom razgovora, u čijem fokusu je bila reprezentativnost ove kulturne manifestacije koja pruža priliku za predstavljanje blizu 500 umjetnika, potvrđena je snažna podrška crnogorskim umjetnicima na ovoj umjetničkoj platformi koja donosi svježinu evropskoj i globalnoj umjetničkoj sceni.

"Posjeta ministra kulture Aleksandra Bogdanovića je rezultat dosadašnje uspješne i sadržajne saradnje dvije zemlje. Radnim sastancima sa mađarskim i međunarodnim institucijama, prisustvovali su ambasador Crne Gore u Mađarskoj Aleksandar Moštrokol, direktor Filmskog Centra Crne Gore Sehad Čekić i prodekan na Fakultetu likovnih umjetnosti Zdravko Delibašić", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније