Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Radiosarajevo.ba, objavila B.B. ]

23. 12. 2018. 23:45 >> 23:20

POKRENUTA PETICIJA

Dizni nepravedno prisvojio izraz "hakuna matata"

Više od 50.000 ljudi potpisalo je peticiju u kojoj optužuju kompaniju Dizni za kolonijalizam i pljačku, jer je patentom zaštitila svahili frazu "hakuna matata", piše Gardijan.

Peticija koja poziva Dizni da izraz ne koristi u komercijalne svrhe, uslijedila je nakon što je kompanija najavila rimejk animiranog filma Kralj Lavova (The Lion King) za iduće ljeto, a u kojem će glasove posuditi Bjonse, Deni Glover, Čivetel Ejiofor.

Izraz je popularizirao kenijski bend "Them Mushrooms", čiji je platinasti singl Jambo Bwana (Hello, Mister) sadržavao tu frazu. Dizni ga je zatim iskoristio u prvoj verziji priče o kralju lavova 1994. Pjesmu pod nazivom "Hakuna Matata", napisali su Elton Džon i Tim Rajs.

Devet godina kasnije ga je zaštitio i patentirao kao zaštitni znak i dio brenda.

Izraz "hakuna matata" na svahiliju znači "bez briga". Svahili se govori širom istočne Afrike, i službeni je jezik u Keniji, Tanzaniji, Ugandi i Demokratskoj Republici Kongo.

Šelton Mpala koji je pokrenuo peticiju i optužio kompaniju za prisvajanje.

"Dizni ne može učiniti zaštitnim znakom nešto što nije sam izmislio", napisao je. Peticiju je dosad potpisalo 52.000 ljudi.

Profesor Kimani Njogu koji je na čelu radne grupe koja se bavi pitanjima kreativne ekonomije, a čiji je cilj unaprijediti kulturna i jezička prava u Keniji, rekao je da korištenje tog izraza u komercijalne svrhe nije etično.

"Velike kompanije koriste kulturna dobra Afrike da bi zaradile. Vrlo dobro znaju da je taj izraz ljudska imovina, dio kulture čitavog jednog kontinenta", rekao je Njogu, ocijenivši da bi peticija mogla uticati i na pravni sistem, a ne samo na ovaj pojedinačni slučaj.

"Hakuna matata je više od izraza", dodao je.

"The Mushrooms" su napravili od njega stil života - sreće, zabave i slobodnog vremena.

"Izraz je popularan širom istočne Afrike, zajedno s robom koja na sebi ima taj izraz, a prodaje se turistima. Nije pošteno da Kenijci ne mogu prodati tu robu u Americi", dodao je Njogu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније