Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavila: J.B.Č. ]

06. 06. 2018. 11:08 >> 10:57

U PODGORICI

Otvoren 9. UnderhillFest

Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma 9. UnderhillFest, sinoć je svečano otvoren na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku u Podgorici.

Kako su saopštili organizatori, 9. UnderhillFest otvorio je filmski reditelj, član žirija Ivan Salatić i rekao da mu je čast da bude u žiriju i da otvori festival.

"Želim im da još puno godina rade i napreduju i želim da se vi pojavljujete u ovom broju i na projekcijama svih narednih dana", rekao je Salatić.

Video poruku iz Londona poslala je Sofi Fajns, rediteljka filma "Grace Jones: Crveno svjetlo i hljeb", kojim je i otvoren UnderhillFest.

"Najbolji način da pristupite filmu je da ga vidite kao portret u vremenu. Portret jedne jedinstvene i vrlo inspirativne osobe. Inspirativna zbog mnogo razloga, ali mene fascinira posebno jedna stvar je način na koji se Grejs igra sa tim ko je ona. Ona se igra sa sopstvenim karakterom, na bini i van nje", kazala je Fajns.

Ona je poručila da je sve slojeve svog bića probala da ugradi u taj film.

"Kao što bi ona sam rekla, ona slijedi put od žutih cigli. To sam i ja radila sa njom. I vidjećete 12 godina iskustva rada sa njom kompresovane u sat i 55 minuta. Uživajte u vožnji i vidimo se u Ozu”, poručila je podgoričkoj publici Sofi Fajns.

PR UnderhillFesta Miroslav Minić istakao je da već devet godina UnderhillFest predstavlja presjek izuzetno značajnih i umjetnički vrednovanih dokumentaraca.

"Prikazuju se dokumentarci koji imaju veoma raznolik opseg tema, kojima su se bavili dokumentaristi ove i prethodne godine, filmovima koji su se nametnuli inovativnošću,idejom i snagom svojih priča. UnderhillFest kao takav 2010. godine predstavljao je pravi izazov u Crnoj Gori - i u programskom i producentskom smislu, a danas je stalna kulturna manifestacija od značaja za glavni grad, državu, a i region", kazao je Minić.

U narednih sedam dana publika će moći da pogleda 18 filmova, a kao i ranijih godina podijeljeni su u tri kategorije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku. Selektor filmskog programa je filmski kritičar Vuk Perović.

Festival traje do 12. juna.

Sve informacije i kompletan program ovogodišnjeg festivala možete naći na sajtu www.underhillfest.me

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније