Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

02. 07. 2013. 15:35 >> 15:36

DOKUMENTARAC

Jedan dan u životu Nika Kejva

Šta radi Nik Kejv tokom dvadeset četiri sata? Diše, jede, spava? Piše, pjeva, svira? Vozika se Londonom sa Kajli Minog, posjećuje psihijatra i gleda “Lice s ožiljkom”?

Njih troje, vremešni Nik Kejv i njegovi dvanaestogodišnji sinovi Artur i Erl, sjede pred televizorom, jedu sendviče i gledaju “Lice s ožiljkom”. Jedino što remeti ni po čemu specifičnu svakodnevicu jeste trenutak kada sva trojica u savršenom saglasju izgovaraju čuvenu rečenicu: “Say hello to my little friend!” To, i jedna kamera koja ih sve vrijeme iz prikrajka snima.

Ovo je samo jedna od neobično intimnih scena nanizanih u dokumentarcu “20.000 Days on Earth” (Dvadeset hiljada dana na Zemlji) koji su snimili Ian Forsajt i Džejn Polard. Riječ je o ostvarenju koje dočarava jedan fiktivni da u životu legendarnog Nika Kejva.

Snimanje filma već je uveliko trajalo kada je Kejv objavio aktuelni album “Push the Sky Away” (Nick Cave & Bad Seeds), ali su sve ovo vrijeme informacije o filmu čuvane u tajnosti.

Forsajt i Polard sarađivali su sa Kejvom još 2008., na spotu za pjesmu “Dig! Lazarus Dig!”, a na poziv Kejva snimanje dokumentarca započeli su dok je album “Push the Sky Away” tek bio u fazi nastajanja.

“Snimali su sve”, objašnjava Kejv u razgovoru za britanski “Guardian”. “Imali su malu kameru smještenu u moju radnu sobu koja me je snimala dok sam pisao prve stihove, svirao prve note na klaviru. To je jedan od razloga zbog kog sam im se prepustio, jer rijetko kamere bilježe muzičare dok rade onu zaista bitnu stvar. U prošlosti sam puštao kamere da uđu u studio, ali tada je sniman praktično završetak procesa nastanka muzike.”

Uprkos tome što snimanje filma “20.000 Days on Earth” traje prilično dugo, Kejv ni u jednom trenutku nije otkrio medijima šta se zbiva u njegovom životu, niti su to činili Forsajt i Polard.

“Mislim da je jedan od razloga za naše ćutanje bilo to što nijesmo znali šta ćemo tačno da dobijemo kao krajnji proizvod”, navodi Polard. “Imali smo želju i ambiciju i rekli smo Niku – Samo nam vjeruj.”

Kejv je imao dovoljno povjerenja u ovaj rediteljski dvojac, između ostalog i zbog njihovog prethodnog rada. Forsajt i Polard potpisuju značajna ostvarenja muzičke dokumentaristike. Među njima je i “A Rock 'N' Roll Suicide”, dokumentarac koji rekonstruiše oproštajni nastup Dejvida Bouvija, kao i ostvarenje “File under Sacred Music” koje bilježi svirku benda The Cramps u jednoj ludnici 1978.

Ovoga puta, njih dvoje su inspiraciju za “20.000 Days on Earth” pronašli u dva dokumentarca. Prvi je “One Plus One” u kojem je Žan Lik Godar snimao Stonse dok su stvarali “Sympathy for the Devil”, a drugi je “The Song Remains the Same” Led Zeppelin.

“Većina današnjih relevantnih muzičkih dokumentaraca žele da zađu iza kulisa, da otkrije ono što je iza, da skinu masku i razbiju mitove. Nama je upravo bilo važno da sačuvamo rok mitologiju”, tvrdi Forsajt.

Jedna od scena koja je prilično iznenadila sve na setu jeste Kejvova posjeta psihijatru. Iako u početku nijesu znali da li i kako to da snime, Forsajt i Polard su nesigurno ubacili kameru u prostoriju, očekujući šta će se desiti. Kada je Kejv počeo da se otvara bez problema, oboje su znali da su uspjeli.

“Zaista mi se svidjela ideja koja stoji u pozadini dokumentarca, iako su pojedine scene na neki način užasavajuće. Uspostavljena je divna ravnoteža između stvari koje su ‘namještene’ i stvari koje su same naišle. Imali smo utvrđeni scenario, ali smo dobili dovoljno prostora da slobodno trčimo, bez obaveznih proba”, priznaje Kejv, dodajući kroz smijeh da psihijatri “nijesu baš dio njegove svakodnevice”.

Domaća publika moći će da ukrsti poglede sa Kejvom na ovogodišnjem Exit festivalu. Tom prilikom čuće i pjesme sa albuma “Push the Sky Away”, ali će na dokumentarac morati da sačeka još neko vrijeme, jer je premijera najavljena tek za 2014. Snimanje je i dalje u toku.

A ukoliko se pitate šta predstavlja naziv “20.000 Days on Earth”, objašnjenje je veoma jednostavno: Kejv je, prema sopstvenom priznanju, upravo toliko dana “boravio” na Zemlji kada je počeo da stvara album “Push the Sky Away”.

(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније